תפידנית

חדשות כיפה הרב אייל קרים 09/12/03 13:05 יד בכסלו התשסד

שאלה

יש לי תפידנית, ובתפידנית שמים תפילין של יד על תפילין של ראש, האם יש עם זה בעיה הלכתית???

אם כן, מה אפשר לעשות??

תשובה

לכאורה – אין לשים תפילין של יד על של ראש בתפידנית, כי קדושת תפילין של ראש חמורה יותר, בהיות ורוב שם שד"י (היינו השי"ן והדל"ת) נמצאות בתפילין של ראש, בעוד שבתפילין של יד נמצאת רק אות יו"ד.
מאידך – אם נכניס לתפידנית את התפילין של יד ועליהם את של ראש, הרי שבהגיענו להניחם, נפגע קודם בתפילין של ראש, ונצטרך להעביר על המצוות כדי להניח תפילין של יד קודם, ודבר זה אסור.
לכן - אע"פ שקדושת תפילין של ראש, חמורה, כדי לא להעביר על המצוות התירו הפוסקים להניח של יד על של ראש. ועדיף בשעת הכנסתם, להכניסם כשהתפידנית במצב מאוזן וכן לשאתם ביד ואז התפילין של יד לא מעל של ראש כלל.