"גם כשהיא רגועה אני מרגיש שהיא עצבנית עליי"

אחת הבעיות הגדולות ביותר של זוג היא שאף אחד מהם לא מוכן לוותר על הבדידות שלו. כדי להתגבר על הבעיה הזו, אנחנו צריכים להיכנס למציאות אחד של השני, ולהסתכל על הכל כמתנה

חדשות כיפה חנה דיין 23/01/23 14:47 א בשבט התשפג

"גם כשהיא רגועה אני מרגיש שהיא עצבנית עליי"
צילום: shutterstock

"אני לא יכול יותר עם כל התפרצויות הזעם האלה שלה, היא פשוט לא נרגעת", אמר אסי בחוסר מנוחה.

"איך הוא מצפה שאני ארגע? אני מרגישה שכל הבית עלי. אני אחראית על מטלות הבית, על הילדים ואפילו על הזוגיות שלנו. מרגישה שאם אני לא מפעילה אותו, לא אכפת לו באמת מכל הדברים האלה. זה מרתיח אותי", הגיבה רותם בכעס.

"היא כל הזמן עצבנית עלי, גם כשהיא רגועה אני מרגיש שהיא עצבנית עליי, והכי גרוע שהיא בכלל לא מוכנה לשמוע את הצד שלי אף פעם. אני עושה כל מה שהיא מבקשת שאעשה לבית, הרבה יותר מגברים אחרים שאני מכיר", התחיל אסי להסביר.

"את מבינה מה הבעיה? כל הזמן יש לו הסבר לכל דבר", פנתה אלי שוב רותם.

"את לא מבינה כמה אני מנסה להתקרב אליה, ואיך שאני עושה צעד אחד לא במקום היא פשוט שוברת את הכלים ונותנת לכעסים שלה לקבוע איך יראה הלילה שלנו. אם הייתה נרגעת החיים שלנו היו הרבה יותר טובים", החזיר אסי.

"כשאתה מנסה להתקרב ולחבק אותה היא מרגישה שאתה רואה רק את עצמך"

"הבעיה היא שאף אחד מכם לא מסכים לוותר על הבדידות שלו", קבעתי במשפט אחד.

"מה?" שניהם שאלו בתדהמה ולא הבינו את הקשר.

"צריך להבין איך זה פועל, על מנת שתבינו איפה הקושי שלכם עומד. בתוך הקשר יש לכל אחד מכם מציאות משל עצמו. אסי, אתה תופס משהו בתודעה שלך שזו האמת שלך. לדוגמה, כשאתה עושה פעולות למען הבית או כשאתה מנסה ליצור איתה קשר וקרבה דרך מגע, מאחר ורותם לא נמצאת בתוך המציאות שלך היא רואה את הדברים דרך החוויה הסוביקטיבית שלה. דרך המשקפיים שלה היא חווה את הנתינה שלך לבית כמשהו שבא לרצות אותה ולא באמת אכפת לך מהבית או ממנה. כשאתה מנסה להתקרב ולחבק אותה היא מרגישה שאתה רואה רק את עצמך ואתה בכלל לא מבחין איפה היא מונחת".

אתה מייצר מציאות בה אתה מנסה להכניס אותה למציאות שלך

"דרך הכעס וההרחקה שלה היא מנסה להכניס אותך לעולם שלה, הדרך התוקפנית שלה היא הצעקה שלה, שהיא מרגישה שאתה לא איתה, ואז באופן טבעי כשאנחנו מותקפים הדבר האחרון שתרצה זה לחדור לעולם שלה, בטח ובטח במקום בו התוקפנות מופנית אליך ובהאשמה. לכן, כהגנה אתה מייצר מציאות בה אתה מנסה להכניס אותה למציאות שלך. במקום שלך אתה מוגן מפני כל מיני כעסים ורגשות לא רצויים. הניסיון שלך לשכנע אותה שהאמת אצלך מאלץ אותה להכנס לתוך המציאות שלך והדבר הזה מאוד מכעיס אותה".

"למה זה מכעיס אותה?" שאל אסי.

"אתה כאילו פוגע בה פעמיים:

א. היא ניסתה להכניס אותך לעולמה ואתה בתגובתך ביטלת את ההזמנה שלה.

ב. היא הרגישה בהסברים שלך שאתה מאלץ אותה להכנס לתוך האמת שלך, לתוך המציאות שלך."

ניסיתי להסביר לו בפשטות למרות המורכבות של העניין.

"בגלל זה אני מרגישה כל הזמן כל כך בודדה, כי אני נשארת עם המקום הזה לבד. עכשיו אני מבינה את ההקשר של מה שאמרת לנו על בדידות", הגיבה רותם.

"מן הסתם, גם את לא מוכנה לוותר על המציאות שלך ועל עולמך, אחרת לא היית מתעצבנת כל כך", הגבתי.

לאחד בין העולמות

"אז איך בעצם אפשר לאחד בין 2 העולמות שלנו? נשאר ככה נפרדים ובודדים? הרי כל אחד רוצה להשמיע את האמת שלו ולא להשאר איתה לבד", שאל אסי.

"אסי, האחדות נמצאת ביכולת שלך בלבד, לעקור את עצמך מהמציאות שלך ולהצטרף לרותם, זו העבודת חיים שלך להגיע לאחדות וחיבור בזוגיות הזו".

"אני לא מבין, למה אני? שהיא גם תעשה את זה".

"אם היא תעשה את זה, זו תהיה מתנה עבורך.  לכל אחד מכם יש עבודה אישית בקשר, כל אחד צריך להתרכז בעבודה שלו. להצטרף למציאות של האחר זו העבודה. שמישהו יצטרף למציאות שלי זו מתנה, זה חסדי שמיים. רותם, תנסי לשנות את התפיסה שלך שאסי חייב להיות שותף במציאות שלך. הקב"ה יצר חוק בעולם שכח הבחירה הוא רק של האדם עצמו. לכן, אם את באמת רוצה להפסיק להרגיש לבד, את מוזמנת לעקור את עצמך מהמציאות שלך ולקפוץ לאמת הסובייקטיבית שלו ורק ככה יתרחש מפגש".

זו הטרגדיה של הנפש שלנו

"אז מה? זה אומר שאני צריך לוותר על האמת שלי?"

"זה לא אומר שאת מוותרת על האמת שלך, זה אומר שאת לא מפחדת להישאר לבד עם האמת שלך, זה בדיוק המקום בנפש שמאפשר מפגש וחיבור. הרבה פעמים בגלל שאני לא מוכנה להיות לבד במציאות שלי, אז בכח אני מאלצת מישהו אחר להכנס לתוך המציאות שלי. זו אלימות שיכולה לבוא בצורה של כעס, רגשות, הסברים שכליים. הכל בסופו של דבר אותה תנועה נפשית של פחד מאוד חזק להשאר לבד במציאות שלך. זו הטרגדיה של הנפש שלנו. רותם, את צריכה להיות בקשר עמוק עם גבר שלא מבין את המצוקה הנפשית שלך. ואתה אסי, נמצא בכאב עצום על זה שהיא לא מאמינה ולא מקשיבה להסברים שלך. אתם חייבים להבין, הנקודות האלה קיימות בכל קשר. זה לא בגלל האופי שלך, רותם, או המעשים הלא מתחשבים שלך, אסי. זה מציאות בסיסית בקיום האנושי שלנו".

צריך לחיות בתודעה של מתנה

"אז מה הפתרון?" שאלו שוב שניהם.

"צריך לשנות תודעה ולעבור לחיות בתודעה של מתנה. צריך להבין שאם בן או בת הזוג מצליחים להתחבר אלי זו ממש מתנה משמיים, זה דבר מאוד גבוה. אם תצליחו להבין איך להתחבר אחד לשני, תבינו איזה פלא זה, זה לא נתפס. תבינו, הדבר הזה דורש עבודה, זה לא נמצא אצלכם בטבעיות בכיס שלכם וזה לא יכול ללכת בכח. זו נקודה שצריך ללמוד להחזיק אותה וצריך לבחור בזה".

"אני מציעה שקודם תתאמנו על כך עם הילדים שלכם, כשהילד שלך בא אליך ואומר לך: 'אמא, אני כועס עליך שאת אף פעם לא דואגת לי', אל תנסי לפתור לו את הכעס שלו וגם אל תנסי להגן על עצמך ולספר לו שאת אמא השנה, פשוט תקפצי לתוך האמת שלו ותהיי איתו שם שלא יהיה לבד, ככה באמת תספקי לילדים שלך את הצרכים האמיתיים הנפשיים שלהם כל כך זקוקים, להתחבר אליהם ולא להשאיר אותם לבד".

נכתב בשיתוף עם אישי. חנה דיין - טיפול זוגי ופרטני במשברי חיים, ברוח הפסיכולוגיה היהודית, קליניקה פרטית במרכז. מטפלת ומייעצת גם בזום. מייל: hanna.tipul@gmail.com טלפון: 054-4480705 לכל המאמרים: www.hannad.co.il