המחקר שהוכיח שכולנו אוכלים עם העיניים

ט''ו בשבט מתקרב וחלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא, מזכירה שגם בחג לא צריך לשכוח את הבריאות. אז איך נוכל להפחית את כמות השקדים והאגוזים שאנחנו אוכלים? הכל קשור לקליפה

חדשות כיפה חדשות כיפה 23/01/23 12:03 א בשבט התשפג

המחקר שהוכיח שכולנו אוכלים עם העיניים
צילום: shutterstock

ט"ו בשבט, חג הפירות היבשים והאגוזים. הם חוגגים, ואנחנו בקלות מגזימים באכילה. למה? כי הכל כל כך קל להשגה ובכמויות גדולות. לכן, הכללים המובילים באכילה בחג עצמו, ובימים שלפניו ולאחריו, הם שפיות, מדידת כמויות ויצירת סביבה שעוזרת לנו לא להגזים. איך? דרך מודעות, ארגון הסביבה כך שתעזור לנו להצליח וחיבור הגוף לנפש. הכל לפניכם בצורה קלה ומעשית, ליישום כבר מחר בבוקר (לא רק לט"ו בשבט).

מי כמונו יודע שקלוריות זה נחמד, אבל אנחנו אוכלים עם העיניים, אוכלים את מה שאנחנו רואים ואת מה שקל לנו לאכול. סטנלי שכטר, פסיכולוג מבריק וידוע, ערך מחקר בשנות ה-70. במחקר הוא ביקש מבעלי עודף משקל משמעותי ומאנשים במשקל תקין למלא שאלון. ליד השאלון הוא הניח פעם קערה עם שקדים קלופים ופעם קערה עם שקדים בקליפתם. הוא התבונן בממלאי השאלון וראה שאלו עם המשקל העודף כמעט ולא נגעו בשקדים בקליפתם. אך כשהגישו להם שקדים קלופים הם אכלו בכמות גדולה משמעותית יחסית לבעלי המשקל התקין שלא התייחסו לקליפה ואכלו את אותה כמות של שקדים, בין אם הם היו בקליפתם או קלופים. המסקנה הישירה אלינו היא לקנות שקדים ואגוזים בקליפתם. זה יקל עלינו משמעותית להפחית בכמות הנצרכת ולצאת בלי עודפים מהחג הטוב הזה. לכן, חשוב לעצב את הסביבה כך שיהיה לנו קל לא להגזים. 

צילום: shutterstock

טיפים שיעזרו לכם לא להפריז בנשנושים

  • ארגנו צלחת חג סבירה ולא מפוצצת בפירות יבשים, ולצידה הגישו קערת פירות טריים.
  •  את האריזות עם השאריות לסגור היטב ולשמור בפריזר או בארון למעלה. בשום פנים אל תשאירו שקיות קשיו על השיש ואריזות צימוקים ואגוזים מסוכרים במדף המרכזי במקרר. בלי לשים לב אתם תאכלו מהם יותר מדי. ארזו אותם ושימו מאחור.
  • הכינו סלט פירות והגישו אותו במנות אישיות מראש. וכך אין דילמה פנימית של "לקחת עוד או לא לקחת עוד" והכל הרבה יותר רגוע.

צילום: shutterstock

הקפידו על מודעות ומשמעת 

  1. הפירות היבשים דחוסים בקלוריות יחסית לפירות הטריים, מכיוון שבתהליך הייבוש מאבדים הפירות היבשים כמויות גבוהות של מים, לכן מרבית רכיבי התזונה בהם מרוכזים יותר. 
  2. האגוזים, הגרעינים והשקדים הם לא משבעת המינים. ממש לא חייבים לצרף אותם לתפריט בימים סביב החג. הם כמובן מאוד בריאים, מכילים חומצות שומן בריאות וטובות, אבל הם גם דחוסים בקלוריות. 
  3. שימו לב לתוספות: יש פירות יבשים שהם גם מסוכרים. לא צריך אותם. בחרו את המיובשים באופן טבעי. וכך גם לגבי האגוזים והשקדים, בחרו את אלו הטבעיים שלא המליחו או קלו אותם (בתהליך הקליה נהרסים חלק מהויטמינים), ובטח שכדאי להתרחק מאלו המצופים קמח או סוכר.
  4. ותרו על המיצים הסחוטים. שתו מים ואכלו את הפירות. זאת מכיוון שכדי למלא כוס סבירה נדרשים 2-4 פירות. בנוסף, במיץ חסרים הסיבים התזונתיים שנמצאים בפרי השלם. חשוב גם לזכור שתהליך העיכול מתחיל כבר בלעיסה וכשאנחנו שותים את הפרי אנחנו מפספסים את השלב הזה.

 חלי ממן היא מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא.