אמונה

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 09/02/10 19:35 כה בשבט התשע

שאלה

האם יש מזיקין ואם כן איך הם פוגעים בנו?

תשובה

לשואל שלום,

באופן כללי צריך לזכור שנכון שישנם מימדים רוחניים לעולם, והאדם מושפע מהם ומשפיע עליהם, אבל את חיינו ועבודת ה' שלנו אנחנו צריכים לעשות בעולם הזה ולהתרכז בדברים שהתורה מצווה אותנו בפירוש, ושאנחנו מבינים לשם מה אנחנו עושים אותם: לקיים את המצוות בין אדם לחברו ובין אדם למקום, לעבוד על תיקון המידות שלנו וללמוד תורה.

נכון הדבר שבתלמוד חז"ל מספרים לנו פעמים רבות על מזיקין שקיימים במקומות מסויימים, ועושים דברים מסויימים, לפעמים מזיקים לנו. אבל איננו מבינים בדיוק למה התכוונו חז"ל בדבריהם על המזיקים. לכן לא צריך לערבב בנושא זה דמיונות שיש לנו מספרים או סרטים. לכן לגבי השאלה איך הנושא הזה נוגע לימינו, ההתייחסות של גדולי ישראל היא שנושא זה אינו נוגע לחיינו ושלא צריך לתת לו להשפיע על התנהגותנו, כשהכלל המנחה הוא שמי שאינו מתחשב במזיקין אינו ניזוק מהם.

בבית המדרש שלנו אנחנו לומדים השנה את מסכת בבא קמא, שנושאה העיקרי הוא 'אבות הנזיקין'. בלימודנו ראינו שכל אותם הנזקין (שור שנוגח, בור אליו נופלים, אש ששורפת) אותם מונה הגמרא, הם גם האבות הבונים את העולם - בור המכיל מים הוא הביטחון לחיים, השור הוא הכלי בו חורשים את האדמה וכו'. מה שאנו לומדים מזה הוא שאין בעולם כח שמטרתו הוא להזיק לנו. ישנם בעולם כוחות, שבמצבים מסויימים יכולים להזיק לנו, אבל הם יכולים להיות הטובים ביותר, לתרום לבניית העולם ולהעניק לנו הרבה.

מעבר לזה, אסור לתת למחשבות מפחידות להשתלט עלינו ולהשפיע על התנהגותנו. מעבר לכל העולמות הרוחניים צריך לזכור תמיד שהקב"ה שומר עלינו כי הוא אוהב אותנו, ושהתורה שאנחנו לומדים והמצוות שאנחנו מקיימים הם אלה שמשפיעים עלינו ולא שום כח רוחני אחר.

כל טוב,

אבי

(המשיב אינו רב)