עוברים שעון?

טעות בפרסום תאריך מעבר שעון הקיץ, גררה פרסומים נרחבים "שידע הציבור ויזהר". איך הפכנו להיות כל כך תלויים בשעון ושכחנו להסתכל על הטבע.

חדשות כיפה חיים אקשטיין 22/03/12 18:57 כח באדר התשעב

עוברים שעון?
alancleaver_2000-cc-by, צילום: alancleaver_2000-cc-by

אני לא חסיד גדול של "יתד נאמן" (אם אפשר בכלל להיות אחד כזה. אם כבר, אפשר להיות ליטאי גדול של "יתד נאמן"), ובכל זאת - ידיעה שפורסמה השבוע בעיתון החרדי הפופולארי צדה את עיני. ידיעה מטרידה, מציקה, מצביעה על בעיה לא פשוטה. לא מדובר בידיעה שקשורה לפולמוס נוקב, לחדשה מפתיעה או לשערורייה שמסעירה את הציבור, בסך הכל ידיעה קטנה על המעבר משעון חורף לשעון קיץ. אמנם כשהבחנתי בכותרת עם הביטוי "שעון קיץ", הראש שלי התכונן אוטומטית להתמודדות מול מתקפה חדשה בנושא החלפת השעון; שוב הוויכוח האלמותי הזה חוזר לסדר היום? אך עד מהרה גיליתי שהידיעה הנוכחית על שעון הקיץ איננה קשורה לפולמוס נוקב, לחדשה מפתיעה או לשערורייה שמסעירה את הציבור. בסך הכל פרסמו בלוחות השנה ששעון הקיץ מתחיל השבוע, כשבעצם הוא מתחיל רק בשבוע הבא. קרתה טעות (שגם עבדכם הנאמן טעה בה בסוף השבוע האחרון, באתר זה), בעקבות הבלגן שנוצר בכנסת סביב חוק שעון הקיץ, וצריך לתקן אותה. זהו, זה כל הסיפור.

אין לי מושג כמה מקום הוקדש לידיעה הזאת בעיתון, האם היא התברגה במקום בולט בעמוד או בפינה נידחת מתחת למודעות האבל. זאת מפני שלא החזקתי את העיתון בידיים - כאמור, אני לא חסיד של אף עיתון חרדי, ועל אף הסקרנות הגואה לראות עם מי התארס מוישי פרנקפורטר מכולל "תומכי תמימים" בקרית ספר, לא נראה לי שאחתום על מנוי ל"יתד" בקרוב. את הידיעה המדוברת ראיתי בבית כנסת חרדי במקום מגורי, מודפסת בענק, ותלויה בכמה עותקים על לוחות המודעות באופן בולט, כך שלא יהיה אפשר לפספס אותה. אפילו המודעה על עשרת היתומים שמחכים לתרומתי החווירה על ידה. וחוץ מהידיעה המוגדלת על הטעות בזמן המעבר לשעון הקיץ, פורסמה מודעה בולטת נוספת מטעם אחד מלוחות השנה הנפוצים במגזר החרדי, שגם היא קוראת לציבור לשים לב לשינוי בזמנים. שאף אחד לא יעלה על דעתו שהשעון מתחלף כבר ביום חמישי הקרוב, חס ושלום.

תצליחו להבחין מתי יוצאת שבת בלי שעון?(צילום: lvesboy-cc-by-nd)



עכשיו נשאלת השאלה: למה זה כל כך קריטי? נגמרו הנושאים שאפשר לזעוק עליהם על גבי לוח המודעות? תמו פשקווילים מן הארץ? אין יותר שוד ושבר בארצנו? אם הדבר תמוה בעיניכם, זה רק מפני שלא ציטטתי את המשך הידיעה ב"יתד נאמן”. בהמשך הובהר שהטעות עלולה לגרום לתקלות ומכשולים חמורים, לעבירה על איסורי דאורייתא ולחילולי שבת ח"ו. אם גם אתם מסתבכים כמוני עם הזזות שעונים, ובוקר אחרי ההזזה עדיין לא משוכנעים שבאמת היה צריך להזיז שעה קדימה ולא אחורה, נסביר בקצרה מה עלול לקרות כשמחליפים שעון מוקדם מדי: אם לוח השנה חושב שהשבת הקרובה היא כבר בשעון קיץ, זה אומר שמבחינתו מדליקים נרות השבת באזור 18:30 (שעון תל אביב, לצורך העניין). בפועל, שבת תיכנס כבר ב-17:30, ומי שעקב אחרי לוח השנה ולא היה מודע להחלפת השעון - יחשוב שהיא עדיין לא נכנסה. בגלל זה חשוב כל כך להודיע ולהתריע קבל עם ועדה על הטעות בלוחות..

הבנתם כבר מה מטריד אותי בידיעה הזאת? מה הבעיה כאן? אם זה עדיין לא ברור, הבה נצייר ביתר פירוט את התרחיש לשבת הקרובה:

יהודי עסוק בהכנות לשבת קודש - בעוד שעה וחצי נכנסת שבת, וצריך עדיין להתרחץ, ולסדר את הבית ולסיים את כל הבישולים. צריך גם ללבוש בגדי שבת, והבגדים עדיין על חבל הכביסה בחוץ. ניגש היהודי אל החלון כדי להוריד את בגדי השבת מהחבל, ורואה שבחוץ מתחיל להחשיך. אבל אין לו זמן להתייחס לעובדה הזאת, עוד מעט שבת, והוא ממשיך בהכנות. כעבור קצת פחות מחצי שעה הוא נזכר שגם החולצה של שרוליק צריכה לרדת מהחבל, והוא ניגש שוב לחלון, כשהפעם השמש כבר נוטה לשקוע. הוא ממשיך להתעלם, ועובר להכנות הקדחתניות האחרונות. בחוץ כבר מחשיך, הערב יורד, אבל זה לא מעניין אותו - בלוח כתוב ששבת נכנסת בשעה 18:30, אז היא נכנסת בשעה 18:30. המציאות לא תבלבל אותו.

יכול להיות מצב כזה? מסתבר שכן. ולא רק בחברה מסוימת, זה קורה אצל כולנו. חרדים, דתיים לאומיים, מסורתיים שומרי שבת, כולם יכולים לראות שהיום מתחיל להחשיך ובכל זאת להיות בטוחים שיש עוד זמן עד כניסת השבת. הלוח קובע מתי הדלקת הנרות, השעון קובע מתי הדלקת הנרות, השמש - מי שואל אותה? תכף גם תגידו שכשבודקים מתי צאת הכוכבים, באמת מסתכלים למעלה ורואים אם יצאו כוכבים. גם אם כבר חשוך לגמרי, לא נשתכנע שהגיע זמן צאת הכוכבים עד שנקבל מידע שהזמן הוא 18:09. מיותר גם לציין שהשמש לא זורחת בבוקר לפני שהיא מסתכלת בלוח, רואה שהנץ החמה בשעה 5:45, ורק אז מתחילה לבצבץ.

פעם היינו נושאים עיניים לשמים, היום אנחנו צמודים לשעון. פעם היינו רואים את השמש זורחת ומברכים בהתפעלות "יוצר המאורות", היום כל קשר בין מראה השמש העולה ובין התפילה שלנו הינו מקרי בהחלט. פעם כל לוח הזמנים של האדם היה כפוף לתכניות של השמש, וגם העולם ההלכתי עבד כך. הוא התנהל בהתאם לעולם הטבע, שהאדם הוא חלק בלתי נפרד ממנו. מי שמסתכל רק על השעון שלו, אפילו אם הוא מחמיר ומתפלל ערבית בול בשנייה שבה השעון מראה 19:13:00, מחמיץ חלק מעולם ההלכתי. מחליף את החיבור למציאות הטבעית בלו"ז טכני אפרורי.

צודקים, החבר'ה ב"יתד נאמן". מעבר השעון באמת מסוכן. לא המעבר משעון חורף לשעון קיץ, גם לא מעבר משעון קיץ לשעון חורף, עצם המעבר מהטבע לשעון.