שמיעה מהבטן

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 25/10/22 08:56 ל בתשרי התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב,

מן הדין שזמן שמברכים יש להשמיע לאוזניים מה שמוציאים מן הפה, ובדיעבד אם הוציא בשפתיים ולא השמיע לאוזניו לא יצא לידי חובה.

השאלה שלי היא : אם הוציא קול שלא בשפתיו והשמיע לאוזניים - כמו דיבור מהבטן יצא או לא (אם שמעתי מישהו שמברך והדיבור יצא מהבטן לענות אמן או לא? )

תודה רבה.

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

לא שמעתי על יכולת כזו שאתה מתאר.

אבל מבחינה הלכתית יש חיוב לאדם להשמיע לאוזנו בקריאת שמע אלא שהחיוב הזה לא מעכב כלומר אם אדם קרא בליבו ובעיניו בלבד את קריאת שמע בדיעבד הוא יצא ידי חובה.

וכך פסק מרן השו"ע באו"ח סימן סב שבכל הברכות כולל ברכת המזון וקריאת שמע צריך להשמיע לאזנו מה שמוציא מפיו אבל אם לא השמיע לאזנו יצא ידי חובה.

ואם אדם שמע בדרך אחרת שלא ע"י פיו למשל ע"י אדם אחר שאמר את הברכה יש לו דין של שומע כעונה ויוצא ידי חובה.

אגב, אחזיר לך שאלה האם תוכל לעמוד על ההבדל שבין המושג "שמיעה" למושג "האזנה" ובין שניהם למושג "הקשבה"?

בברכה,

עוזיאל אליהו,

.