קטניות

חדשות כיפה צוות ישיבת הר עציון 08/03/10 19:55 כב באדר התשע

שאלה

שלום רב,

רציתי לשאול מדוע יש כיום הבדלים בין אשכנזים לספרדים בנוגע לאכילת קטניות? במקום שבפסח תתגדל האהבה והאחווה בעם ישראל -יש מניעה לאשכנזי לאכול אצל ספרדים. הרי כולנו עם אחד ולמה מה שמותר ליהודי מסוים לאכול - ליהודי השני זה חמץ. גם אם המקור של לא לאכול קטניות הוא מחשש שיתערבב חמץ עם התבואה היום זה כבר לא רלוונטי. אני חושב שהאחדות בעם ישראל חשובה לא פחות.

בתודה רבה.

תשובה

שלום וברכה!

א. אין כל מניע שאשכנזי יאכל אצל ספרדי בפסח, העיקר שלא יאכילו את האשכנזי קטניות. ואספר על עצמי - יש לי חבר ספרדי והתארחתי אצלו בפסח ואפילו פעם אחת בליל הסדר ולא קרה כלום. החבר שלי עשה את המאכלים ע"פ ההלכה האשכנזית.

ב. טעם העיקרי לגזרת קטניות לא קשור לשקים כלל. נכון שזה אחד מהטעמים הקיימים, אך אינו העיקרי שבהם. הטעם העיקרי מובא בסמ"ק. דגן מעשה קדרה הוא וקיטנית מעשה קדרה היא וגזרו זה משום זה; ויש מקומות שעושים פת מקטנית (כגון פת מאורז, תירס, קינואה ועוד) ויבואו להחליף בטעות כגון בדייסה (הנראית אותו דבר כמו הדייסה מחמץ). והטעם האחרון - לפעמים מעורבת חיטה ואי אפשר לברור יפה (קנה פעם אורז של חברות שאינן סוגת ועל בטוח תמצא שם חיטה). מכאן ניתן לראות שטעם הגזרה לא בטל והוא רלוונטי גם בימינו. כל פסח מגיעות לאתר כיפה שאלות מאנשים שקנו בטעות מוצר העשוי מחמץ שמאד דומה למוצר כשר לפסח.

בברכה,

חיים דב בריסק