הבדלה בצום תשעה באב שנדחה

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 26/08/02 17:56 יח באלול התשסב

שאלה

האם חולה או זקן שמותר להם לאכול ביום הצום צריכים להבדיל על היין ומתי יבדילו?

תשובה

לגבי ההבדלה בצום ט' באב דחוי, ישנן שלש שיטות (וראה ברמב"ן בתורת האדם וברא"ש בסוף תענית).

שיטה אחת - אומרת שלבריאים הצמים את הצום אין חיוב לעשות הבדלה ופקע מהם חיוב זה, שהרי אף שבדרך כלל מי שלא הבדיל במוצאי-שבת יכול להבדיל עד יום שלישי, זה דווקא כשיכול להבדיל עקרונית, אבל כיון שבליל הצום שהוא מוצאי-שבת אינו יכול להבדיל - לכן פקע ממנו החיוב.

שיטה שניה - מותר להבדיל במוצאי-שבת ואולם יתנו לקטן שיטעם מהיין. ואף שהגמרא בערובין אמרה שלא עושים כן ביום הכיפורים שלא יתרגל לשתות, מכל מקום כיון שצום ט' באב שחל במוצאי-שבת אינו שכיח כל-כך, לא גזרו בזה.

שיטה שלישית - מכיון שבליל מוצאי-שבת אי-אפשר להבדיל על היין, לכן יבדילו במוצאי הצום, שהוא מוצאי יום ראשון בברכת הגפן והמבדיל. וכך נפסקה ההלכה בשולחן ערוך, וכן אנו נוהגים.

ולפיכך, מכיון שאנו פוסקים שלא פקע דין הבדלה, לכן אסור לחולה לאכול או לשתות בלא הבדלה. אך לא יעשה הבדלה במוצאי-שבת אם עדיין לא זקוק לאכול, אלא ימתין עד אשר יצטרך לאכול ואז יבדיל. וכך יצא שאם הוא צריך לאכול במשך יום ראשון לפני שיאכל יעשה הבדלה בשתי ברכות, הגפן והמבדיל.

ומהיות טוב, שיסחט ענבים ויבדיל על המשקה היוצא מהם, ואם לאו יקח מיץ ענבים שברכתו הגפן, ובלית ברירה - יבדיל על היין.

וגם נשים שאינן נוהגות לעשות הבדלה בדרך-כלל, אם היא מעוברת וכדומה, שצריכה לאכול - תעשה הבדלה ותשתה.

ויהי רצון שנזכה לראות את ימי הצום והתענית כימי ששון ושמחה לישראל.