אמונה

חדשות כיפה הרב אריה שטרן 13/12/09 18:34 כו בכסלו התשע

שאלה

שלום רב

שלום הרב רציתי לשאול שמעסיקה אותי מזה זמן מה והייתי שמח אם אוכל לקבל תשובה

אז הנה השאלה בכללי.

האם התורה היא הדרך היחידה לעבוד את ה' או שהיא בסה"כ היא עוד דרך לעבוד אותו

ועכשיו לפירוט השאלה

א) אם התורה היא הדרך היחידה לעבוד את אלוקים למה הוא לא הביא את התורה ישר לאדם הראשון? או לפחות לאברהם בשביל מה הוא חיכה אלפי שנים ורק אז הביא את התורה?

ב) אם הסיבה לכך שהוא ראה שהעולם לא הצליח למצוא את הדרך הנכונה בשביל לעבוד אותו סימן מכך שהייתה אופציה לכך שלא צריך את התורה בשביל לעבוד את ה'

אנו יכולים לראות זאת מהאבות שעבדו את ה' והרי ברי לכולם שהם לא יכלו לקיים את כל התורה(יעקב מתחתן עם אחיות יהודה בא על זונה ועוד..)

ג) אנו רואים שהדרישה היחידה של ה' מהעולם היא להיות אנשים אנו נוכחים בזה שה' הביא מבול בדורו של נח משום שלא היו אנשים וגזלו אחד מהשני ולאו דווקה מכך שחטאו בעוד חטאים שונים. מכאן אנו יכולים להסיק שכל מה שה' רוצה מאיתנו ולא עוד זה שבסה"כ נהיה אנשים.

ד) אם התורה היא הדרך היחידה לעבוד את ה' למה הוא הביא את התורה רק לעמ"י ולא לשאר העולם והעמים?

ה) אנו יודעים שחלק מחוקי התורה קדמו לתורה

הסבר: חלק מהתורה מבוסס על חוקים שהיו לפניה כגון חוקי חמורבי ועוד...

מכאן אנו יכולים לראות שהאדם כן יכול להגיע לתובנות אלוקיות אולי התורה היא ספר

נחמד שמאגד בתוכו תובנות אלוהיות למתקשים? אולי אנחנו יכולים לעבוד את ה' כל

אחד בדרכו הוא?

ו) אנו יכולים לראות שהתורה דינאמית ומתפתחת ככל שהדורות הולכים ובאים וסביר להניח שאם משה היה חי היום היה קשה לו לקלוט שהתורה שאנו מקיימים זאת אותה התורה שהוא הוריד לנו מהשמיים. אנו רואים שחכמים הוסיפו על התורה. ולכאורה אם התורה היא "הדבר האלוקי" מדוע ואיך היא השתנתה? לכאורה היא אמורה להישאר אותו הדבר דורות על גבי דורות ללא כל שינוי? אולי מכך שהתורה משתנה וחיה אנו יכולים להבין שכל דור יש לו את הצרכים שלו ואת הדרך שלו להתקרב לה' ולכן התורה צריכה להתקדם והתורה שהתאימה ליהודים בימי הביניים לא מתאימה ליהודים בזמן הגאולה(הרב קוק) מכאן אנו יכולים לראות ולהבין שכול דור וכל אחד יכול וצריך להתחבר לאלוקים בדרכו שלו...

ועכשיו לסיכום מי אמר שהתורה היא הדרך היחידה לעבוד את ה' אולי כל אחד

תשובה

לכבוד השואל: שלום,
על שאלות כבדות משקל כאלה אפשר לקבל תשובה מתוך לימוד בבית מדרש מפי תלמיד חכם ולא דרך תשובות באינטרנט.
בברכה
הרב אריה שטרן
ראש מכון הלכה ברורה