שקרים

הרב אלדד יונה הרב אלדד יונה 26/12/18 17:54 יח בטבת התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב. אני משקרת הרבה, לא מתוך כוונה רעה. אני משקרת לבעלי בנושאים שונים לדוגמה אם הלכתי לעבודה או איפה אני נמצאת אני משקרת לבוסית שלי כשאני לא רוצה ללכת לעבודה ולחברות כשהם רוצים להפגש איתי ואני לא מעוניינת. אני ממציאה תירוצים שהם לא נכונים כמו שאני חולה או צריכה לעשות משהו. גם לפסכילוג שלי אני לא אומרת את כל האמת למרות שאיתו אני יותר כנה ומספרת לו את הרוב. אני משקרת מתוך קושי להתמודד עם המציאות. השאלה שלי מהי משמעות של שקר בדת? איך זה משפיע עליי? ובעיקר איך זה משפיע על הזוגיות שלי?

תשובה

שלום וברכה,

על פי ה"פניני הלכה" ישנם כמה מצוות/איסורים מן התורה השייכים לשקר:

האחד הוא, כמובן, מצוות עשה מהתורה ללכת במידותיו של ה' (או בלשון הפסוק "והלכת בדרכיו"). ואחת ממידותיו הבולטות היא מידת האמת (ה א-ל רחום וחנון ארך אפיים ורב חסד ואמת.

השני הוא האיסור "מדבר שקר תרחק". איסור זה קיים גם כשאין לזולת נזק מהשקר, אבל מחמיר כשנגרם לזולת נזק.

השלישי הוא איסור גניבת דעת, הנכלל לדעת הפניני הלכה באיסור גניבה. עניינו הוא לגרום לאנשים לחשוב משהו לא נכון.

הרביעי, איסור תורה של "חנופה". איסור זה כולל שני עניינים- אי הוכחת חוטא על חטאו בכדי למצוא חן בעיניו, וכן להראות לאדם שאתה אוהבו כשאינך אוהבו.

החמישי,איסור לרמות בענייני משא ומתן

השישי, איסור מיוחד על עד בבית הדין להעיד עדות שקר.

כמובן, קצר כאן המקום מלפרט מתי עוון השקר חמור יותר ומתי הוא קל יותר, ובאילו אופנים מותר לשקר (באופן שלא מזיק לאף אחד כמובן) בכדי לשמור על שלום.

איך זה משפיע פסיכולוגית וזוגית זו איננה שאלה לרב אלא לפסיכולוג/יועץ זוגי ירא שמיים. מכל מקום, ברור שיש בעייתיות בזה, וצריך לפנות לפסיכולוג/איש מקצוע מתחום בריאות הנפש ירא שמיים בכדי לטפל בזה.

מבחינה דתית, רצוי ללמוד מוסר על גנות השקר וחשיבות מידת האמת, ויש היום ספרים המרכזים מאמרי וסיפורי חז"ל בנושא.

בהצלחה לזכות להגיע למידת האמת, חותמו של הקב"ה