לשון הרע בין עיר לעיר כיום

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 17/05/20 12:29 כג באייר התשפ

שאלה

בחפץ חיים כתוב:

עוֹד נִרְאֶה לִי דְּדַוְקָא בְּאוֹתָה הָעִיר, שֶׁשָּׁמַע בְּאַפֵּי תְּלָתָא, מֻתָּר לְגַלּוֹת מִשּׁוּם דְּחַבְרָךְ חַבְרָא וְכוּ', אֲבָל לֹא בְּעִיר אַחֶרֶת, אַף דְּשַׁיָּרוֹת מְצוּיוֹת מִזּוֹ לְזוֹ, וְעַיֵּן בִּבְאֵר מַיִם חַיִּים.

השאלה שלי אם כלל זה תקף גם היום? כי הרי היום יש פלאפונים ודברים וזה לא כמו פעם שלא הרבה היו עוברים מעיר לעיר...?

תשובה

לשואל שלום,

שאלתך במקום בהחלט.

הדין של לשון הרע בעיר אחת לקוח מחובת מחאה בחזקה על שדה. שם נאמר שגזל שדה הוא דבר שמדברים בו כל שעה, ולכן יכול למחות אפילו שלא בפניו.

מכאן לומדים שדין 'אפי תלתא', מותר לומר לשון הרע רק כשיש סבירות שהוא התפרסם וימשיך להתפרסם גם סביבה בה נמצא המספר.

לפי זה, אתה צודק שכיום, כשרוב הציבור מחובר לרשתות חברתיות, תהיה לדין זה משמעות רק כלפי אוכלוסיות שלא מחוברות למדיה האלו.

(מקור: בבא בתרא לט א-ב | באר מים חיים על חפץ חיים ב ו)

בשורות טובות!