דווקא יין

הרב אליעזר מלמד פוסק - אין להשתמש בתירוש, אלא לשתות רק יין אמיתי בליל הסדר: "כדי שנקיים את מצוות הלילה בשמחה וחירות"

חדשות כיפה אורי פולק 14/04/11 00:00 י בניסן התשעא

דווקא יין
ויקיפדיה, צילום: ויקיפדיה

הרב אליעזר מלמד, ראש ישיבת הר ברכה, קורא לציבור להקפיד לשתות יין אמיתי בסדר פסח - ולא תחליפי תירוש למיניהם. "לא עלה כלל על דעת חכמינו ז"ל שיקום איזה דור שבמקום לשתות ארבע כוסות יין ישתה ארבע כוסות של מיץ ענבים - שכן עיקר טעם תקנת שתיית ארבע כוסות, כדי שנקיים את מצוות הלילה בשמחה וחירות, והשותה מיץ ענבים לא מקיים את המצווה כתקנתה", כתב הרב מלמד במדורו "רביבים" שיתפרסם השבוע בעיתון "בשבע".

הרב מלמד טוען כי לא מדובר בהעדפה טכנית בלבד, או בשיקול גסטרונומי. לדבריו, הבחירה של חלק מהאנשים שלא לשתות יין בליל הסדר, היא כדי לשוות לאירוע רצינות וכובד ראש. "בדרך כלל אלה האנשים שבמקום לשמוח במצווה רוצים לייגע את המסובים בכל מיני פלפולים ודקדוקים שקיבצו מכל ההגדות שקנו", טוען הרב מלמד.


"השותה מיץ ענבים לא מקיים את המצווה כתקנתה"

(צילום: chany14-cc-by-nd)


"בעת שתקנו חכמים לשתות ארבע כוסות בליל הסדר, לא הייתה אפשרות לשתות מיץ ענבים בפסח", מסביר הרב מלמד אך מבהיר כי בעוד להלכה התירו חכמים לקדש על מיץ ענבים - "היה זה בשעת הדחק, שכן היין היה יקר מאוד, ופעמים שהיה נגמר עד סוף העונה, ועד שהיין מהבציר החדש יהיה מוכן, התירו לעשות קידוש על מיץ ענבים".

"מתוך מאה שיקפידו לשתות ארבע כוסות כהלכה, יהיו אולי עשרה שיכאב להם קצת הראש או שיהיו עייפים מדי, אבל לעומתם תשעים יזכו לקיים את הסדר כהלכה. מדוע שלא ינסו לפחות פעם אחת לעשות את הסדר כפי שהתכוונו חכמים?!", הוסיף הרב מלמד, שהכריח "גם מי שהיין לא טעים לו, שישתה את הכוסות כראוי".

"עיקר טעם התקנה אינו מפני טעמו של היין, אלא מפני שאחר שתייתו שמחים ויכולים להרגיש חירות ולחוות את יציאת מצרים. אמנם לכתחילה כל אדם צריך להשתדל להדר ולקנות יין שטעים לו", מסכם הרב מלמד.