הרפורמה המשפטית "יש לי גיבוי מראש הממשלה ומהציבור"

שר המשפטים טען בשיחות סגורות כי יש לו גיבוי מלא לרפורמה במערכת המשפט למרות הביקורת שהוא סופג בשבוע האחרון: "אני לא צריך אישור מכל אחד"

חדשות כיפה חדשות כיפה 11/01/23 22:59 יח בטבת התשפג

"יש לי גיבוי מראש הממשלה ומהציבור"
צילום: Olivier Fitoussi/Flash90

הרפורמה במערכת המשפט של שר המשפטים, יריב לוין זכתה ללא מעט תגובות זועמות במהלך השבוע האחרון. חברי הכנסת מהאופוזיציה טענו כי מדובר ברפורמה שתפגע בדמוקרטיה הישראלית ואמרו כי הם יפגינו בכל הכח נגד הממשלה ומהלכיה.

על פי פרסום של הכתב הפוליטי של כאן חדשות, מיכאל שמש, למרות הביקורת שהוא סופג בשבוע האחרון, שר המשפטים יריב לוין טען בשיחות סגורות כי "יש לי גיבוי של ראש הממשלה והציבור אני לא צריך אישור מכל אחד".

נתניהו עם יריב לוין

גיבוי מראש הממשלה והציבור. נתניהו עם יריב לוין צילום: יונתן סינדל פלאש 90

לוין חשף את טיוטת הרפורמה במערכת המשפט - כך היא תיראה

בתוך כך שר המשפטים, פרסם הערב (ד') את טיוטות הצעות החוק של השלב הראשון ברפורמת המשילות, העוסקות בהרכב הוועדה לבחירת שופטים, פסילת חוקים ועילת הסבירות והגבלת כהונתו של נשיא בית המשפט העליון וסגנו.

בית המשפט העליון בירושלים

בית המשפט העליון בירושלים צילום: Nati Shohat /Flash90

על פי הצעת החוק, בחוק יסוד השפיטה, קבע לוין כי הועדה לבחירת שופטים תמנה 11 חברים שהם שר המשפטים: יו"ר הועדה, שני שרים שיבחרו על ידי הממשלה ושלושה יושבי ראש של ועדות בכנסת ועדת החוקה, ועדת הכנסת (שני יושבי ראש שהם תמיד חברי הקואליציה) והוועדה לביקורת המדינה כנציג האופוזיציה.

נשיא בית המשפט העליון יתמנו לתקופת כהונה חד פעמית עד לשש שנים

בנוסף יישבו בוועדה נשיא בית המשפט העליון ושני שופטי עליון שייבחרו על ידי בית המשפט העליון. בהצעתו לוין קובע כי בנוסף יישבו בוועדה שני "נציגי ציבור" שייבחרו על ידי שר המשפטים, ואחד מהם יהיה עורך דין ואחד לא. לפי ההצעה יהיה צריך כדי למנות שופטים לבית המשפט העליון 6 מ-11 ולא כמו היום שצריך 7 מ-9.

אסתר חיות

אסתר חיות צילום: Yonatan Sindel/Flash90

עוד נכתב בתזכיר החוק כי  נשיא בית המשפט העליון וסגנו יתמנו לתקופת כהונה חד פעמית שתיארך עד לשש שנים בלבד. במידה ובתום הכהונה בת שש השנים, הנשיא וסגנו לא יגיעו לגיל פרישה, הם ימשיכו לכהן בבית המשפט העליון כשופטים רגילים ולא בתפקיד הסגן או הנשיא.  עד עולה כי בית המשפט העליון לא ידון בפסילת חוקי יסוד ופסילת חוק רגיל תיעשה על ידי 80 אחוז מהרכב מלא של העליון, 12 מתוך 15 שופטים.