ניצחון נוסף לארגון לביא: בג"צ ידון בהסכם הגז ארבעה ימים לפני הבחירות

בעתירה שהגיש הארגון לבג"צ נטען, כי בית-המשפט העליון כבר קבע בעבר שמתפקידה של הכנסת לפקח על עניינים מדיניים בעת כהונת ממשלת מעבר | עוד דרש הארגון: לא לאפשר לממשלה לחתום על ההסכם שעשוי לקבוע עובדות לממשלה הבאה

אלעד הומינר אלעד הומינר, חדשות כיפה 03/10/22 17:25 ח בתשרי התשפג

ניצחון נוסף לארגון לביא: בג"צ ידון בהסכם הגז ארבעה ימים לפני הבחירות
אסדת הגז "כריש" נגררת בתעלת סואץ, צילום: אנרג'יאן

ארגון "לביא" הגיש היום (ב') עתירה דחופה לבג"צ נגד ראש הממשלה ושר החוץ יאיר לפיד, ממשלת ישראל והקבינט המדיני הביטחוני, בעניין ההסכם שהולך ונרקם עם ממשלת לבנון בקשר למאגרי הגז הימיים והמשא ומתן בקשר לגבולות הכלכליים של ישראל ולבנון.

בהמשך קיבל בג"צ את הבקשה ובהודעה נכתב כי "המשיבים יגישו תגובה מקדמית לעתירה עד ליום 2022.10.27. אין מקום למתן צו ביניים". כאמור, הדיון יתקיים ביום חמישי 27 באוקטובר, ארבעה ימים לפני הבחירות לכנסת.

צילום: ארגון לביא

בעתירה שהוגשה באמצעות עו"ד יצחק בם, מבקש הארגון מהממשלה, בין היתר, להימנע מלהמשיך ולנהל כל משא ומתן עם לבנון, במישרין או בעקיפין, כל עוד בישראל מכהנת ממשלת מעבר; שלא לחתום, אף לא בראשי תיבות, על כל הסכם שהוא ביחס לקביעת גבולות האזור הכלכלי הבלעדי של ישראל בים, כל עוד מכהנת בישראל ממשלה שאינה זוכה באמון הכנסת; ולחלופין, להביא את ההסכם לאישורה של הכנסת

"מן הראוי שהביקורת על הכרעותיה של הממשלה היוצאת תיעשה בכנסת"

עתירת "לביא" מוגשת כ-48 שעות לאחר שפורסם כי ממשלת ישראל הגישה לממשלת לבנון את הצעתה הסופית ביחס לקביעת הגבול הצפוני של האזור הכלכלי הבלעדי שלה. זאת, במסגרת המשא-ומתן בתיווך אמריקאי שמקיימות ישראל ולבנון על הגבולות של האזורים הכלכליים של כל אחת מהן במי הים התיכון, ולאחר שנודע כי ממשלת לבנון הקשיחה את עמדותיה וכי ממשלת ישראל הסכימה ללכת כברת דרך עבורה. 

לפי העתירה, הודיע לפיד כי לפי עמדת הייעוץ המשפטי ההסכם הנרקם אינו מצריך את אישור הכנסת, בזמן שבישראל שונתה הנחיית היועץ המשפטי לממשלה שחייבה להניח הסכמים בינלאומיים על שולחן הכנסת. אלא שלטענת הארגון, "כאשר מדובר בממשלת מעבר, עליה להימנע מחתימה ומאשרור הסכם בינלאומי כה חשוב, או מקביעה של גבולות האזור הכלכלי הבלעדי של ישראל בים, לפחות עד אשר יונח הוא על שולחנה של הכנסת שתיבחר ויזכה לאישורה".

"התחייבות של הממשלה - עלולה להוות צעד בלתי הפיך"

בהקשר זה, מזכיר ארגון לביא כי בעבר כבר דנו שופטי בג"צ בסוגיה של ניהול משא ומתן מדיני על-ידי ממשלת מעבר וקבעו כי "מן הראוי שהביקורת על הכרעותיה של הממשלה היוצאת תיעשה בכנסת"; עוד נכתב על ידי השופטים כי "העיקרון הפרלמנטרי של פיקוח הכנסת על ראש-הממשלה ועל הממשלה ממשיך להתקיים גם בזמן כהונת ממשלת מעבר״ בנוסף מוזכר בעתירה, כי בג"צ קבע שהפיקוח על עניינים מדיניים, כפי שגם נקבע בשעה שראש הממשלה לשעבר ברק ניהל משא ומתן בשלהי כהונתו על נסיגה מהגולן, אמור להיעשות על-ידי הכנסת ולא על-ידי בית-המשפט".

בהמשך לטענה כי יש להביא לכנסת את ההסכם, מוסיף הארגון כי "מכיוון שמדובר בממשלת מעבר שאינה זוכה באמון הכנסת – וככזו סובלת מגרעון בלגיטימציה הדמוקרטית – היא אינה רשאית לבצע צעדים בלתי הפיכים שיכבלו את הממשלות שתבואנה אחריה".

עוד נכתב בעתירה כי "חתימה על הסכם, או מתן התחייבות של הממשלה, או קבלת החלטה על ידה, ביחס לגבול האזור הכלכלי הבלעדי הישראלי, גם בלא אשרור הסכם או התחייבות על-ידי הממשלה, עלולה להוות צעד בלתי הפיך – קל וחומר, אשרור ההסכם בידי ממשלה".