ועדת החוץ והביטחון אישרה לקריאה שנייה ושלישית את חוק האזרחות

סוף לסאגה? ועדת החוץ והביטחון אישרה לקריאה שנייה ושלישית את חוק האזרחות, ח"כ רם בן ברק, יו"ר הוועדה: "אני מעביר את החוק בלב כבד וללא שמחה. שקד: "מודה לרם בן ברק ולשמחה רוטמן. כשרוצים לעבוד יחד למען המדינה - הכל אפשרי"

חדשות כיפה חדשות כיפה 10/03/22 10:32 ז באדר ב'

ועדת החוץ והביטחון אישרה לקריאה שנייה ושלישית את חוק האזרחות
ההצבעה בוועדה, צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בדרך לסיום: ועדת החוץ והביטחון בראשותו של ח"כ רם בן ברק אישרה לקריאה שנייה ושלישית את חוק האזרחות שיזמה הממשלה ברוב של 4 תומכים מול 2 מתנגדים. המצביעים בעד ההחלטה: רם בן ברק, משה טור פז, ניר אורבך ונירה שפק. המצביעות נגד היו אבתיסאם מראענה ומיכל רוזין.

הצעת החוק אושרה לאחר שהוועדה הצביעה בעד ההסתייגות של הציונות הדתית, ש"ס, יהדות התורה, והליכוד – בכך הוראת השעה תהיה תקפה למשך 12 חודשים בלבד מיום פרסומה ולא למשך 20 חודשים כפי שהוצע בנוסח הקודם. 

פרטי החוק

ועדת החוץ והביטחון אישרה את הסעיפים הבאים לקריאה שנייה ושלישית בחוק האזרחות והכניסה לישראל: חוק זה יעמוד בתוקפו למשך 12 חודשים מיום תחילתו. הממשלה תוכל להאריך את תוקף החוק עד שנה בכל פעם, בצו באישור הכנסת.

  • הוספת סעיף מטרת החוק: "מטרתו של חוק זה לקבוע הגבלות על אזרחות וישיבה בישראל של אזרחים או תושבים של מדינות עוינות או של האזור, ובצדן הסדרים חריגים למתן רישיונות ישיבה או היתרי שהייה בישראל, והכל בשים לב להיותה של ישראל מדינה יהודית ודמוקרטית ובאופן שיבטיח את השמירה על אינטרסים החיוניים לביטחון הלאומי של המדינה".
  • רישיון ישיבה לבני זוג בעלי היתר, שונה כך ששודרג מעמדם של מי שנמצא בישראל בהיתר מת"ק.
  • חייבים להתקיים שני תנאים: א. מלאו לו 50 שנים., ב. הוא שוהה בישראל כדין עשר שנים לפחות.
  • שרת הפנים תהיה מחויבת להקים ועדה הומניטרית ייעודית לבחינת בקשות מטעמים של אלימות במשפחה. החלטה סופית של השרה בבקשה שהוגשה לועדה תינתן בתוך שלושה חודשים.
  • לפי שעה: המכסה השנתית המרבית של רישיונות או היתרים מטעמים הומניטריים יהיו זהים למספר הבקשות שאושרו בשנת 2018.
  • בעתיד: שרת הפנים תוכל לקבוע בצו, באישור הממשלה והכנסת, מכסה שנתית מרבית חדשה של רישיונות או היתרים, בכפוף להמלצה שתקבע ועדת הכנסת.
  • תוקף רישיון ישיבה ארעי: רישיון ישיבה ארעי יינתן לתקופה של שנתיים, לעומת שנה כיום.
  • ביטול רישיון או היתר: שרת הפנים תהיה מחויבת לבטל היתר לשהייה או רישיון ישיבה בישראל אם הוכח כי בעל הרישיון עשה מעשה שיש בו משום הפרת אמונים (מעשה טרור, ריגול או בגידה) למדינת ישראל.
  • דיווח לכנסת: שרת הפנים תדווח בתחילת כל רבעון לוועדת חו"ב ולוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת על מספר הבקשות, האישורים, והדחיות בנושא רישיון ישיבה וקבלת היתר שהייה בישראל. בנוסף יינתן דיווח על מספר הדיונים שהתקיימו בוועדות ההומניטריות.
  • מי שהגיש בקשה ערב פקיעתו של החוק יראו את בקשתו כאילו הוגשה לפי חוק זה. בנוסף, מי שניתן לו רישיון ישיבה בישראל ערב תחילתו של החוק יראו אותו כאילו ניתן לפי החוק.

"אנחנו נמצאים במצב של לחימה תמידית"

ח"כ רם בן ברק, יו"ר הוועדה, אמר: "אני מעביר את החוק בלב כבד וללא שמחה. בחוק הזה יש מספר בשורות: מעמדם של בני ה-50 ומעלה שנמצאים בישראל ישודרג להיתר מת"ק (מנהלת תיאום וקישור) והתוקף של רישיון תושב ארעי יינתן למשך שנתיים ולא שנה כפי שהיה עד היום".

"בנוסף שרת הפנים תהיה מחויבת בהקמת ועדה הומניטרית שתדון במקרים של אלימות בתוך המשפחה. הייתי רוצה להגיע למצב שאנחנו לא צריכים את החוק הזה, אבל אנחנו נמצאים במצב של לחימה תמידית ולכן בלית ברירה אנחנו מחוקקים חוקים שלא תמיד נוחים לנו. במציאות הביטחונית הנוכחית אין לנו אלא להגן על עצמנו. בהצעת החוק עשינו שינויים שיקלו בצורה מסוימת על המבקשים לקבל איחוד משפחות. הייתי רוצה לעשות יותר, אבל במציאות הפוליטית הנוכחית לא הצלחתי בכל מה שאני רוצה".

שקד בירכה בטוויטר: "חוק האזרחות עבר בועחו״ב ויעלה הערב להצבעה במליאה. אני מודה לרם בן ברק שבסבלנות אין קץ וחוכמה רבה ניתב בין הסיעות השונות, ולשמחה רוטמן שייצג את האופוזציה בצורה מקצועית. כשרוצים לעבוד יחד למען המדינה - הכל אפשרי".