נפטר הרב יוסף שלום אלישיב, מנהיג הציבור החרדי-ליטאי

"פוסק הדור" נפטר בבית החולים "שערי צדק" בירושלים, לאחר התדרדרות במצבו שנבעה מהרעה נוספת בלחץ הדם. בן 102 היה במותו

חדשות כיפה חדשות כיפה 18/07/12 16:44 כח בתמוז התשעב

נפטר הרב יוסף שלום אלישיב, מנהיג הציבור החרדי-ליטאי
ויקיפדיה העברית, צילום: ויקיפדיה העברית

הרב יוסף שלום אלישיב נפטר היום (ד') בבית החולים "שערי צדק" בירושלים - והוא בן 102. במצבו הבריאותי של הרב אלישיב חלה התדרדרות שנבעה מהרעה נוספת בלחץ הדם, ממנו סבל מאז אושפז לפני כחמישה חודשים. הוא יובא למנוחות הערב בשעה 22:00 בהר המנוחות בירושלים.

נשיא המדינה שמעון פרס ספד לרב אלישיב באומרו כי "הלך לעולמו מנהיג דגול, פוסק הלכה וגדול בעמו, גאון בתורה אשר הטביע חותם בעולם היהדות ותרם לגשר שבין גווני העם היהודי. הרב אלישיב היה אדם מצניע לכת ומרחיק ראות, תלמיד חכם וירא שמיים". לדבריו, "דמותו של הרב חקוקה ותיזכר ככזו אשר גם כשגופו נחלש, רוחו ומוחו נותרו איתנים והוא המשיך להתמיד בתורה ולהעמיק בה. פסקיו אשר שזורים בחיי מדינתנו מהווים נר לרגליהם של רבים והשפעתו הרוחנית הורגשה בעם היהודי כולו. אני משתתף באבל המשפחה ובאבל העולם היהודי כולו. תהא נשמתו צרורה בצרור החיים".

ראש הממשלה בנימין נתניהו הביע צער על פטירתו של הרב אלישיב ואמר כי "בפסיקותיו הותיר הרב אלישיב חותם עמוק על העולם החרדי ועל כלל עם ישראל. במשנתו ובלימודו התווה הרב דרך לרבים, אשר שאבו כוחם מחוכמתו ומחריפות מחשבתו. דרכו של הרב הייתה דרך של אהבת התורה ואהבת האדם, צניעות ושמירה על קדושת החיים. עם ישראל איבד היום רב גדול, פוסק חד וחריף, ואיש חכם משכמו ומעלה, שליח ציבור אשר יצג נאמנה את ערכי התורה, הידע והנתינה לאחר. אנו דואבים את הליכתו".

לא שימש בתפקיד רשמי בפוליטיקה, אך השפיע עליה יותר מכל אחד אחר

הרב יוסף שלום אלישיב נולד בליטא בשנת 1910. סבו היה המקובל רבי שלמה אלישיב, מחבר הספר "לשם שבו ואחלמה". אביו היה הרב אברהם לוינסון בן רבי משה מאראן, שכתב את ספר ההלכה "ביכורי אברהם" ושימש רב בעיר הומל שבליטא. בשנת תרפ"ד עלתה משפחתו לישראל והשתכנה בשכונת מאה שערים בירושלים. בגיל עשרים נישא לבתו של הרב אריה לוין, שיינה חיה, כשאת חופתו ערך הרב אברהם יצחק הכהן קוק.

בראשית דרכה של ישראל, כיהן הרב אלישיב כרבה של רמלה, אך התפטר מתפקידו לאחר זמן קצר ומונה מאוחר יותר לדיין בבית הדין הרבני האזורי בירושלים. זמן קצר לאחר מכן מונה לדיין בבית הדין הרבני הגדול, משרה בה החזיק עד שנת 1974, במשך כעשרים שנה.

הרב אלישיב היה סגפן, שהתגורר בדירה קטנה בסמטת חנן אשר בשכונת מאה שערים. הוא רכש את השכלתו בלימוד עצמי וברבות השנים הוא מוסר רק שיעור שמיוחד לבעלי רקע תורני בסיסי, ברמה בינונית. הוא נחשב לפשטן ואיננו עוסק בתחום הקבלי. בד בבד, למנהיגותו החרדית אין עוררין, כשלאחר פטירת הרב שך היה למנהיג הבולט של הציבור הליטאי בישראל ולסמכות העליונה של מפלגת "דגל התורה".

הוא לא נהג לנאום באירועים בהם הוא משתתף, לא כתב ספרים בעצמו, וכל מה שהתפרסם בשמו - פרסמו תלמידיו. על אף מעורבותו הפוליטית, הוא לא נשא ואיננו נושא שום תפקיד פוליטי רשמי. הוא נחשב לשמרן, המתנגד ל"היתר מכירה" בשנות שמיטה, להקמת מכללות אקדמיות לחרדים או להידברות בין הציבור החרדי לחילוני.

הרב אלישיב הותיר אחריו 12 ילדים, בהם הרבנית בת-שבע קנייבסקי שנפטרה השנה.