מזכ"לים נזכרים

מבחינת אלחנן גלט חודש ארגון הוא חלום שהתגשם, כשמוטי יוגב היה חניך צעיר הוא לא הפסיק לרוץ במהלך החודש ויוחנן בן יעקב נזכר בחודש ארגון בשנות ה-60. רגע לפני סוף חודש ארגון המזכ"לים לשעבר חוזרים לזיכרונות ישנים

חדשות כיפה ענבל לרנר, כיפה 27/11/14 17:56 ה בכסלו התשעה

"המדריך האידיאלי", כתב יונה גודמן, לשעבר מזכ"ל בני עקיבא, "הוא מנהיג מלידה שאינו מסתפק בכישורים איתם נולד אלא נעזר בהם כדי להמשיך ולעלות מעלה מעלה עד בלי די".

על המאמר הזה גדלתי בבני עקיבא ועד היום אדע לדקלם אותו מתוך שינה. אני זוכרת את מוטי יוגב מברך בסמינריון הדרכה אותנו, המדריכים החדשים, ושנה לאחר מכן, שבגרנו מעט, היה זה המזכ"ל מהצפון, איתן מור יוסף. לא אשכח את הביקור של הרב בני נכטיילר בשיא הפעילות של שבוע האחרון לחודש ארגון בסניף קרית שמואל בו הייתי קומונרית.

מזכ"לי העבר בבני עקיבא השפיעו ועצבו את עולמם של רבבות מחניכי התנועה לאורך השנים, ולא מעט מהם עדיין מחוברים לתנועה בקשר חזק. לקראת שבת ארגון הם משתפים ברגעים מהעבר ומברכים את חניכי התנועה בהווה.

אלחנן גלט שימש כמזכ"ל בני עקיבא בין השנים 1993-1996 ולאחר מכן כמנכ"ל מרכז ישיבות בני עקיבא. כיום משמש כמנכ"ל משרד הדתות וכמנכ"ל זמני לרבנות הראשית.

"חודש ארגון בשבילי הוא הזדמנות לעצור לרגע, להביט סביב ולהתרשם מההצלחה העצומה של הרעיון שנקרא 'בני עקיבא", הוא מספר. "זו התגשמות חלום תורה ועבודה. בין צבעי הגואש וכתובות האש קורה משהו מאוד חינוכי, ערכי, עמוק ומשמעותי שמשנה וישנה את פני מדינת ישראל".

אלחנן משתף בשתי שבתות ארגון הזכורות לו במיוחד. "האחת הייתה בסניף בית וגן כחניך. מאחר וסילקו אותנו מהמבנה נאלצנו לפעול במקלטים שכונתיים. שם בנינו בובה של הרצל מסמרטוטים. השכנה שלי ממוצא הונגרי נבהלה כל כך עד שנאלצנו להעביר את הבובה למקלט אחר. שבת נוספת הזכורה לי במיוחד: עת היותי מזכ״ל התארחתי בחברון שם ראיתי את סמל בני עקיבא ליד מערת במכפלה. הבנתי עד כמה יש חיבור בין עיר האבות, בין העבר להווה ולעתיד לנצח".

מה אתה מאחל לחניכי התנועה לקראת שבת ארגון?

"גידול בכמות, העמקה באיכות. המשך תרומה בהשתלבות ובהובלה של עם ישראל במדינת ישראל בכל התחומים. אני מקווה שלא יהיה יותר צורך בבני עקיבא העולמית כי אחינו יעלו ארצה. ובכל עיר בישראל תהיה ישיבה ואולפנה של בני עקיבא. בע״ה שנזכה למפקד ארצי בבית המקדש על הר הבית במהרה בימינו".

הרב בנימין (בני) נכטיילרהיה מזכ"ל בני עקיבא בשנים 2006 - 2011 והיום משמש כמנכ"ל מרכז ישיבות בני עקיבא.

"חודש ארגון בשבילי? החודש שמטמיע את כל הפעילויות של השנה. דווקא בחורף הסניף מתמלא בפעילויות וחודש הארגון הופך את הסניף לבית", הוא אומר.

איזה חודש ארגון זכור לך במיוחד?

"במהלך השבוע האחרון של חודש הארגון נהגתי בכל ערב להסתובב בסניפים, כל יום במחוז אחר, בסוף השבוע פתאום קלטתי את הגודל והעצמה של תנועת בני עקיבא, אתה נכנס לסניפים של מאות חניכים גדוילם בערים הגדולות ומיד אחרי זה נכנס לסניפים קטנים בשכונות, בישובים. סניפים כלכך שונים וכולם שנמחים ושרים ואוהבים את בני עקיבא. בסוף שבוע כזה אתה מבין שבנע היא באמת תנועה של עם. בתקופה שלי שחגגנו 80 שנה לבני עקיבא גם יכלתי להבין כמה גדלה וכמה חשובה התנועה הזו במשך ה80 שנה".

לקראת שבת ארגון, מאחל הרב נכטיילר לחניכי התנועה "שתהיה להם שבת מוצלחת עם הרבה חוויות, שההתרגשות הגדולה מהמפקד מההופעות שיהפוך אותם לשבט מאוחד לחברים טובים".

ח"כ מוטי יוגב כיהן כמזכ"ל בני עקיבא בשנים 2000-2003. כיום משמש כחבר כנסת מטעם הבית היהודי

"חודש הארגון בבני עקיבא סימן מאז ומעולם התחדשות, בסופו באמת השבטים עולים, נבטים לניצנים וכו'", הוא מספר. "התנועה דאגה לתת לו תוכן ונושא וכחלק מההוואי ומעובדת היות בני עקיבא חינוך בלתי פורמלי, לעיתים החניכים הצעירים הופכים את צביעת הקירות או בניית תערוכות כחלק המרכזי".

"כחניך אני זוכר ששרצנו בסניף מבוקר ועד לילה", הוא נזכר. "בתקופתנו היו עושים יותר תערוכות מאשר צביעת קירות ובתקופתי כמזכ"ל ניסיתי להחזיר את זה. בתור מזכ"ל אני זוכר את הרצון לעזור לקומונריות לצלוח את החודש הזה. הייתה שנה שארגנו במוצאי שבת ארגון ערב לשבט החדש בלטרון. התכנסו אלפים מכל רחבי הארץ והיו הופעות לתוך הלילה ולבסוף תפילת ותיקין, זה היה אירוע מרומם ומשותף ולדעתי עדיף על המצב בו כל סניף עושה אירוע 'זובור' לשבט החדש".

מה אתה מאחל לחניכי התנועה לקראת שבת ארגון?

"אני מאחל לכל אחד ואחת ולתנועה בכללה שירגישו את הדרך שמחברת חניכים לערכי העם, התורה והארץ. ושההתחדשות של שבת ארגון על כל המכלול שלה, ההוואי והשמחה, שימשיכו וילוו אותם לאורך כל השנה הבאה ולאורך כל השנים. ולסיכום, 'קדימה בני עקיבא, הידד במעלה'".

יוחנן בן-יעקב כיהן כמזכ"ל בני עקיבא בשנים 1982- 1988. בנוסף שימש כיו"ר מועצת תנועות הנוער בישראל. איש חינוך ופעיל ציבור בציונות הדתית, איש הגות וחוקר ארץ ישראל.

"חודשי ארגון שזכורים לי במיוחד הם שהייתי חניך בסניף בת ים בשנות ה50", מספר יוחנן. "כשהייתי מדריך בתחילת שנות ה60 עשינו עם חניכים שלי מפת ארץ ישראל גדולה ומרשימה ושנים הייתה תלויה על קיר הסניף".

"חודש ארגון כשמו כן הוא", מספר יוחנן מהו חודש ארגון עבורו. "אחרי תקופת קיץ וחגים, שכל המערכת קצת מתבלגנת, מגיע חודש ארגון ומכנס את כולם ביחד מחדש לפעולה, מדריכים יוצרים מחדש את החיבור עם החניכים, לא רק עם החניכים הקיימים, אחד האתגרים הגדולים בחודש ארגון היה להרחיב את היקף החניכים, לקלוט חניכים החדשים שבסופו של דבר יבוא לידי ביטוי במפקד של שבת ארגון. בכלל, בני עקיבא נמצאת בגידול מתמיד".

מה אתה מאחל לחניכי התנועה לקראת שבת ארגון?

"אני אצטט את המזכ"ל המכהן, שמקפיד לדבר על הצירוף 'בעוז ובענווה', אמירה חיובית ומעודדת. מצד אחד עוז, להיות גורם מוביל ולהשפיע על סדר היום במדינה ומצד שני זו לא סיבה להתגאות, לעשות את הדברים בענווה. עוד משהו שחשוב לתת עליו את הדעת זה עניין ההגשמה. עד שנות ה70, שהייתי חניך, מדריך ומרכז סניף, מושג ההגשמה בבני עקיבא היה מחודד וברור, ההגשמה הייתה דרך חיים ולא קצר טווח שתוך כדי שנות התיכון ניתן לבצע את ההגשמה שלך בתנועה. יש לנו נוער נפלא, לבני עקיבא יש כוח אדיר. אם היא תמקד אותו בכוח אחד לחולל שינוי בתחום החברתי במדינת ישראל כאורח חיים, כבר עשינו משהו".

פרופ' אמנון שפירא שימש פעמיים כמזכ"ל בני עקיבא, בשנת תשל"ט ואחר כך עוד קדנציה. מחנך והוגה דעות ציוני דתי. מרצה בכיר במחלקה למורשת ישראל באוניברסיטת אריאל.

מה משמעות חודש ארגון עבורך?

"חודש ארגון נותן לפרוק את האנרגיות בתוך הארגון, הפורמציה והמשמעת מוכרחים להיות, אבל יש בגילאי ההתבגרות רצון לצאת מהמסגרת ובבני עקיבא מלמדים אותם איך לצאת מהמסגרת ובכל זאת להישאר במסגרת, יש דמיון רב בין חודש ארגון לחודש של פורים בישיבות, כדאי לתת פעם בשנה להתפרק. אתמול ישבנו וחשבנו איך מפיצים לימוד תורה בבני עקיבא, אחד מהקומונרים החליט שחצי שעה עוצרים את צביעת הקירות ולומדים תורה. כל היופי שזה מרצון, לא מחייבים ללמוד תורה, אך יש חצי שעה שבה מי שלא לומד לא מורשה לצבוע, וזה רעיון מדהים".

"אני חוזר מהנהלה ארצית בבני עקיבא שם החלטנו על השם החדש, הזכירו שם שהלכנו לעצרת רבין בת"א והייתה החלטה של תנועת עזרא ואריאל לא ללכת לעצרת והחלטנו שאנחנו לא מוותרים על העמדות שלנו, זה אירוע רשמי ראשון שבני עקיבא משתתפת בזמן שהתנועות האחרות לא. אני מאחל שנמשיך לשמור על הייחודיות שלנו ולהיות תנועה עממית ושבני עקיבא תוכל לעושת בנוער הציוני יהודי את מה שהבית היהודי עושה בעם ישראל".

שימש כמזכ"ל בני עקיבא בשנים 1997 - 2000. כיום מנהל חינוכי ברשת ישיבות ואולפנות בני עקיבא.

"המשמעות של חודש ארגון עבורי תלויה בסניף. אני רואה זאת כנקודת זינוק לחורף מלא חינוך ותרומה, אידיאלים ועשייה", הוא אומר ומספר על שני חודשים ארגון הזכורים לו במיוחד. "הראשון, עת הייתי מדריך שבט הרא"ה בסניף נו"ש חיפה. צוות ההדרכה חש שיש פער בין הפעולות על "אחדות ישראל" ובין עוצמת התחרות בין השבטים על ניקוד. החלטנו שעושים תערוכה אחת משותפת, שכל שבט בונה חלק ממנה ומעלים הצגה אחת ארוכה משותפת בה כל שבט מבצע קטע. היה מוצלח, חשוב ומרגש. וכמובן שכולם חלקו במקום הראשון".

"השני, באחת השנים כמזכ"ל התארחתי בירושלים בשבת ארגון. כל שלב בשבת הייתי בסניף אחר. סעודת שבת בבוקר הצטרפתי לצוות ההדרכה של סניף בקעה. והנה הם לוקחים אותי מהסניף לדירה קטנה ואפלולית, בבית מרוחק וישן. בדירה גר קשיש עיוור, ואיתו יחד אוכלים סעודת שבת. חשבתי שזה "יישום נושא" מרגש, עד שהבנתי שהעיוור "מזהה" כל מדריך ומדריכה לפי קולם. מסתבר שהצוות אימץ אותו כל השנה והגיע אליו כל שבת".

מה אתה מאחל לחניכי התנועה לקראת שבת ארגון?

"שהקריאה לחברה צודקת לא תהיה כתובת אש שמתנדפת ברוח, אלא מציאות חיים אותה אנו מחויבים בע"ה ליצור".