פרי העץ המורעל: החוק לפסילת ראיה שהושגה לא כדין אושר בוועדת השרים

החוק אותו מקדם גדעון סער ויחולל שינוי דרמטי במערכת המשפט אושר בוועדת השרים לענייני חקיקה ויעלה בקרוב להצבעה לקריאה ראשונה. סער: "זכותם של נאשמים להליך הוגן"

חדשות כיפה חדשות כיפה 25/07/21 18:46 טז באב התשפא

פרי העץ המורעל: החוק לפסילת ראיה שהושגה לא כדין אושר בוועדת השרים
סער., צילום: פלאש 90. תומר נאוברג

החוק לפסילת ראיה שהושגה שלא כדין אושר היום (א') בוועדת שרים לחקיקה.  החוק מעגן לראשונה בחקיקה את סמכות בית המשפט לפסול ראיה שהושגה שלא כדין. בנוסף, החוק מחיל את כלל הפסלות על כל סוגי הראיות - הודאת נאשם, הודעת עד, ראיות חפציות ועוד. 

בהצעת החוק שהכין שר המשפטים גדעון סער נכתב: "בית המשפט הדן במשפט פלילי רשאי שלא לקבל ראיה, ובכלל זה הודעה, חפץ או כל ראיה אחרת, אם שוכנע שהראיה הושגה שלא כדין וכי קבלתה במשפט תפגע בזכות להליך הוגן, בשים לב לאינטרס הציבורי בקבלת הראיה״. עוד נכתב כי הוא יחול "גם אם הושגה הראיה תוך הפרת הדין כלפי מי שאינו הנאשם" 

החוק, שהובא ע״י שר המשפטים, אושר כאמור בועדת שרים לחקיקה, ויעלה לקריאה ראשונה בכנסת בתקופה הקרובה. 

סגן רה״מ ושר המשפטים גדעון סער מסר לאחר האישור כי: "מדובר במהלך חשוב המגן על 3 ערכים חשובים: טוהר ההליך השיפוטי, זכותם של נאשמים להליך הוגן וחובת רשויות אכיפת החוק לפעול כראוי. אני רואה ערך רב בעיגון הכלל בחקיקה. כפי שהתחייבתי עם כניסתי לתפקיד - אני מחוייב לחזק את זכויות האזרח המתמודד בהליך המשפטי מול מערכות המדינה רבות העוצמה, וכך אעשה".

כזכור, בעבר ניסה סער לקדם את דוקטרינת "פרי העץ המורעל", אשר קובעת כי אם העץ מזוהם אז ודאי שגם פירותיו, אך שר המשפטים דאז אבי ניסנקורן מכחול לבן דחה את הצעתו פעמיים בועדת השרים לענייני חקיקה. גם במשרד המשפטים ופרקליטות המדינה התנגדו להצעתו של סער, בטענה שהיא "מרחיקת לכת." לעומת זאת, לשכת עורכי הדין בראשות פרסמה נייר עמדה בדבר הצעת החוק, עליו חתום גם יו"ר הלשכה עו"ד אבי חימי, ושם הביעה הלשכה תמיכה בקידום המהלך. לפי ועדת החקיקה של לשכת עורכי הדין, הצעת החוק קריטית להגנה על זכויות הנחקרים והנאשמים. 

לפי המצב הנהוג היום בישראל, לבית המשפט יש סמכות לפסול ראיה מוגבלת בהתאם למבחנים שנקבעו בפסיקה. אולם, באשר לעדים, חוק זה לא חל עליהם. בארצות הברית לעומת זאת, נהוגה דוקטורינת "פרי העץ המורעל", או בלשון האקדמיה ללשון עברית, "ראיה הבאה בעבירה". לפי תפיסה זו, ראיה אשר הושגה באמצעות התבססות על פעולה לא חוקית, כמו חקירה או מעצר, אינה קבילה בבית המשפט. הגישה האמריקנית מתבססת על התיקון הרביעי לחוקה במדינה. באנגליה, החל מ-1984 החוק מעניק לבית המשפט שיקול דעת לפסול ראיה. 


(סער בכניסתו למשרד המשפטים).