מעלעל

אם חשבתם שהשו"ת הסלולרי בעלוני השבת מפוברק, יתכן מאוד שאתם צודקים. השבוע נשבר שיא חדש במדורי השו"ת. וגם על עוד כמה עניינים פחות חשובים בזירת העלונים

חדשות כיפה צוריאל הורוביץ 15/01/12 18:50 כ בטבת התשעב

מעלעל

הדרת נשים?

במסגרת הפולמוס המאוס על הדרת הנשים מחו נשות הארגון הפמיניסטי "קולך" על המדיניות של מארגני כנס 'פוע"ה' השנתי, לפיה נשים יכולות להיות חלק מהקהל בכנס, אבל אין נשים שדוברות על הבמה. סקירה של הנושא בעלונים השונים מעלה תמונה קצת לא-מאוזנת - ב"מצב הרוח" הופיעה ידיעה המאשימה את נשות הארגון, הממומן בין השאר על-ידי "הקרן החדשה לישראל", כי קיבלו תקציב מיוחד מהקרן על-מנת לפגוע בכנס של 'פוע"ה'. אותה הטענה חזרה גם במאמר גדול שכתב הרב בנימין דוד ב"עולם קטן". חני לוז, מייסדת מרכז 'תדמי"ת' למען דמוקרטיה בתקשורת, כתבה יפה ב"מעט מן האור" כי המהלך של נשות "קולך" דווקא פוגע בנשים ולא מקדם אותן. והרב מנחם בורשטיין, ראש המכון המדובר ומסמר האירועים האחרונים כתב נגד אלו הפוגעים בכנס במסגרת הטור הקבוע שלו ב"גילוי דעת".

שאלת תם: אחרי שבשבוע שעבר ראינו כי אפשר לקיים דיון הוגן ומכובד עם ייצוג הולם לשתי הדעות (כש"עולם קטן" אפשרו גם לאנשי "רעננים" וגם לאנשי "נאמני תורה ועבודה" לשטוח את טענותיהם מעל דפי העלון) למה אף עלון לא נתן גם לנשות "קולך" להגיד מה הן חושבות בסוגייה? בשום כתבה או מאמר לא הופיע התגובה רשמית של הארגון, שלא לדבר על מאמר מטעמן. חבר'ה, עיתונות הוגנת זה שם המשחק.

מציל חיים

שבת פרשת שמות, שבתחילתה מסופר לנו על גזירתו של פרעה ועל תושייתה של יוכבד להציל את בנה משה, הוכתרה כבר לפני שנים על-ידי אנשי אגודת "אפרת" כשבת גיוס התרומות והיח"צנות המרכזית שלהם. האגודה הותיקה, שהוקמה לפני למעלה משלושים שנה על-ידי ניצול שואה בשם הרשל פיגנבויים, עוסקת במניעת הפלות מלאכותיות בקרב נשים יהודיות. ב"שיחת השבוע" של צעירי חב"ד פורסם ראיון עם ד"ר אלי שוסהיים, יו"ר האגודה. מאמר פרי-עטו של הדוקטור פורסם ב"מעט מן האור", ופרסומות רבות לאגודה שובצו השבת בעלונים השונים. אנשי האגודה גם הדפיסו פלאייר גדול שצורף לחבילת העלונים, לרגל השבת המיוחדת. בקיצור: אי אפשר לפספס.

עוד עסקן לעסק

בשעה לא-כל-כך טובה נחנכה פינה חדשה ב"מצב הרוח". למה "לא-כל-כך טובה"? כי מדובר בפינה יחצ"נית מובהקת, שכולה פרסומת. את הפינה, בחסות "בנק אגוד", כותב מנכ"ל הבנק הסרוג חיים פרייליכמן, תושב פתח-תקווה המככב לא-אחת במדור הרכילות השבועי של רז קיל באותו עלון. בניגוד לפינות היחצ"ניות האחרות בעלון המתייחסות בצורה עניינית לתוכן הפינה מבלי להבליט את השירות אותו הם מציעים (לרבות פינתו של עו"ד אביעד הכהן תחת הסמליל של מכללת "שערי משפט" ופינתו של הרב אלגאזי בחסות מכון "צורבא מרבנן") פרייליכמן מנופף בגאווה בהישגי הבנק שלו כמעט כל משפט שלישי. "אנו בבנק אגוד הטמענו בקרב כלל עובדי הבנק קוד אתי, שהוא ה'אני מאמין' החברתי שלנו", כותב המנכ"ל. בהמשך מפרט פרייליכמן מה כולל אותו קוד אתי מופלא, מספר על הצלחת הבנק והתרחבות השירותים המוצעים בו ומסיים בסיפור הקמתו של הסניף החדש שפתח, כמה מפתיע, בפתח-תקווה. המעלעל תוהה באיזה שלב יחליטו הקוראים שנמאס להם, ופשוט יפסיקו לקרוא את המדורים היח"צניים. הוברמן, לתשומת ליבך.

בוחן טעות

מישהו יודע מה נסגר עם "גילוי דעת"? העלון, שהוקם לפני פחות משנתיים וזכה להצלחה בסקר העלונים הגדול של אתר כיפה לפני כמה חודשים, מראה סימני עייפות מתקדמים. זה התחיל לפני שבועיים, כשללא סיבה נראית לעין החליטו אנשי העלון שלא להוציאו לאור, באופן חד-פעמי. בשבוע שעבר הופץ גיליון שהוקדש כולו לבחינת הכניסה האחידה לישיבות התיכוניות והאולפנות, שתתקיים בעוד שבועות מספר. השבוע הודפס גיליון נוסף שעוסק באותו הנושא בדיוק, ובאמצעו סימולצייה נוספת של הבחינה, כבשבוע שעבר. במבחן המיועד לתלמידי כיתות ח' נשאלו הנערים מהי "אמנציפציה", מושג שאני מנחש שפחות מעשירית מהנבחנים יודעים להגדיר. בנוסף, נפלה במבחן טעות מביכה כשבאחד הסעיפים נשאלו הנבחנים, בהקשר של שני רצים שמתקדמים אחד לעבר השני, "באיזו שעה ייפגשו אם המרחק בין בתיהם הוא 42 דקות?". חבר'ה, מרחק מודדים בקילומטרים, לא בדקות. אולי התכוונתם לשנות אור? ככל הנראה, הסיבה לשגיאות במבחן הנוכחי הוא העדרם של אנשי "מכון נועם", מכון מקצועי שעוסק בהכנה למבחנים מעין אלו. בשבוע שעבר היה המכון שותף לגיליון (וזכה כמובן לקרדיט נרחב) אך השבוע שמו נבצר מהעלון ונדמה כי שיתוף-הפעולה הופסק. כשאנשים לא מקצועיים כותבים מבחנים שכאלו, התוצאה בהתאם.

שטו"ת סלולארי

יש שבועות שבהם האבסורד של השאלות בשו"ת הסלולארי פשוט עובר את גבול ההיגיון הבריא, ועולה החשד כי השאלות ההזויות מבוימת (לצרכי רייטינג, כמובן). השבוע עלה חשד שכזה במערכת, כשהרב שמואל אליהו נשאל (שימו לב!): "האם קיים איסור כלאיים במשחק מחשב של גידול פירות וירקות?". הרב אליהו, למותר לציין, פוסק שאין איסור שכזה, אבל עדיף להימנע. ואם בעולם הדמיוני עסקינן, המדור תוהה לגבי צפייה בסרט "מלך האריות", בו זוללים טימון ופומבה שקצים ורמשים לרוב, והאם מותר היה לשלגייה לאכול מהתפוח כשקרוב לוודאי שהוא לא היה מעושר.

צל"ש השבוע

צל"ש השבוע מוענק ל"באהבה ובאמונה" על הפינה הקבועה של הרב אבינר, שהייתה יוצאת-דופן במיוחד. הרב החליט לפרסם שיכתוב של דברים שאמר לפני למעלה מ-16 שנה, רצח רבין, שכותרתו "חילוקי דעות בלי חילוקי לבבות". "חילוקי דעות הם לגיטמיים, ולפעמים אף נצרכים", כותב הרב. "אתה חייב להילחם בכל תוקף נגד דעות שהן כרקב לבית ישראל, אך אין זו סיבה לשנוא את האדם שמביע דעות אלה. חילוקי דעות - כן, חילוקי לבבות - לא". ולצערנו, הדברים רלוונטיים היום לא פחות.

גם אתם החלטתם "במפתיע" לרוץ לכנסת? גם אתם לא יודעים מי חיסל את המדען האיראני? גם אתם תוהים אם אי-פעם ישוב השלג לירושלים? שתפו אותנו: mealel@kipa.co.il