מעלעל

הבחירות לכנסת ולרבנות הראשית מסעירות את העלונים. האם תצליחו לגלות איזה עלון תומך באיזה רב? מי שם את ארץ-ישראל בראש סדר העדיפויות שלו? והשבוע, מי התנצל בפני מי? מעלעל סוער במיוחד

חדשות כיפה נדב רט 13/01/13 16:01 ב בשבט התשעג

מעלעל

כנראה שעבר שבוע לא קל על מערכת 'מצב הרוח' ועל עמיעד טאוב לאחר ההתקפות הקשות של האחרון על הרב שלמה אבינר בשבוע שעבר. השבוע קיבלנו ב'מצב הרוח' שני טורי התנצלות: האחד של עמיעד בעצמו והשני של שאול יהלום בשם המערכת. שני הכותבים מתנצלים בפני הרב באופן שאינו משתמע לשתי פנים על הזלזול שהשתמע מן הביטויים שנכתבו בשבוע שעבר, ואזכרו את העובדה שעמיעד אף התקשר לרב, שוחח עמו, הביע את התנצלותו וקיבל את סליחת הרב.

לנו, כצופים מן הצד, לא נותר אלא להעריך את חברי המערכת על הדברים הכנים הללו, ולקוות כי להבא המערכת תבחן את הדברים גם לפני הדפסתם ולא רק לאחר מעשה.

הפולמוס מסרב לגווע

פרשיית 'עמיעד מצוברח' אכן נסגרה, אך התייחסויות ענייניות לפסיקת הרב אבינר המשיכו להופיע בעלונים השונים. אני מרגיש שגם הבחירה של הרב רא"ם להתייחס השבת לסוגיה הלכתית הנוגעת ביחס למוגבלים אינה מקרית.

הרב ראם העלה שאלה מענייינת: האם אדם שמרותק לכיסא גלגלים יכול לעבור לפני התיבה כשליח ציבור? השאלה מקבלת משנה תוקף עקב הפסיקה ההלכתית הקלאסית שאומרת ש"אסור לקרות בתורה בסמיכה... וכל שכן בתפילה...". למרות זאת מביא הרב מגוון מקורות ומתיר בסופו של דבר ליושב על כיסא גלגלים לשמש כשליח ציבור, ובתנאי שהציבור מסכים לכך. לציבור קורא הרב לקבל את ההתנהגות הזו, ו"אדרבה, כבוד הציבור הוא במתן האפשרות גם לאנשים עם מגבלה רפואית להשתלב בחיי הקהילה כשווים עד כמה שניתן". יהי רצון שנזכה...

ימות המשיח

אחת מהפתעות השבת (לטובה!) הייתה כתבת האמצע של 'מעיני הישועה' על הסרט הזוכה של בית ספר 'מעלה' לקולנוע - "וזר לא יבין זאת". הסרט עוסק ב'משברים' ישיבתיים ועל-כן מצאו לנכון במעייני הישועה לתת לו במה משמעותית כל כך.

עם זאת, ההנאה שלנו מהכתב הייתה כפולה - פעם אחת בזכות עצם בחירת הנושא והגשתו בצורה רצינית ומקיפה, ופעם שנייה בזכות עבודה מקיפה שהביאה לצד הכתבה גם מיני-ראיון עם הרב הנדלר לגופו של הנושא המדובר - כיצד מתמודדים ב'עולם האמיתי' עם המשברים של הבחורים הצעירים בישיבות.

הוספת הריאיון לצד הכתבה הפכה אותה מעוד דיווח חדשותי לדיון פולמוסי וענייני יותר, מה שהשאיר לנו הרבה טעם טוב בפה.

קצת בחירות

אנו מודים מאד לעורכי העלונים על כך שהם סיפקו השבת לא-מעט חומר קריאה מעניין שאינו קשור לבחירות. זה לא פשוט בימים כאלה.

מי שלא וויתר על כתיבת טור פוליטי, כדרכו, היה עורך 'שיחת השבוע' שמנה 2 סיבות מרכזיות כיצד לבחור במי לבחור: הראשונה היא "העמדה שתציג הממשלה הבאה מול הלחץ הבינלאומי להקמת מדינה פלסטינית בליבה של ארץ-ישראל", והשנייה היא הזהות היהודית.

מעניין לראות כיצד התהפכו היוצרות ובעוד הבית היהודי טורח ועמל לשים מספר ומגוון רב של נושאים על סדר היום, כדי שלא להיראות כמחוייב רק או דווקא לנושא המדיני, בוחר דווקא נציג מהמגזר החרדי לשים את ארץ-ישראל בראש מעייניו עוד לפני נקודת הזהות היהודית וגיוס תלמידי הישיבות.

משהו חדש מתחיל בציבור החרדי?

הבחירות כאן, ולא מתכוונות לעזוב בקרוב

אמנם בעוד עשרה ימים הבחירות לכנסת כבר יהיו מאחורינו, אך בעלוני פרשת השבוע אין ספק שנמשיך לשמוע על בחירות עוד זמן רב. איננו מתכוונים לבחירות לכנסת כי אם למערכת הבחירות החמה ביותר במגזר: הבחירות לרבנות הראשית לישראל.

לציונות הדתית כרגע שלושה מועמדים לתפקיד הרם והנישא: הרב דוד סתיו, יו"ר רבני צהר, שהודיע בשבוע החולף באופן רשמי על מועמדותו, הרב אליעזר איגרא, דיין בבית הדין הרבני הגדול, והרב יעקב שפירא, ראש ישיבת מרכז הרב ובנו של הרב אברהם שפירא, הרב הראשי לישראל לשעבר.

לכתוב מאמרי דעה בנושא כל כך רגיש, כשעליך לנסות לתמרן בין הגדולים הללו, זו משימה לא קלה בכלל. בעולם קטן מצאנו שתי כתבות בנושא - מאמר מערכת וטור דעה של הרב ברוך אפרתי. מכיוון שלדבר לגופו של רב אף אחד לא מרשה לעצמו מצאו את עצמם הכותבים השונים מנסים לתת רשימת מכולת של תכונות נדרשות וכישורים רצויים על פיהם נכון יהיה לבחור את המועמד המוסכם.

אם תדקדקו היטב בסדר החשיבות שנתן כל כותב אולי תוכלו להבין במי הוא נוטה לתמוך. ואולי בעצם שני הכותבים מכוונים לאותו אחד?! שאלה באמת קשה... תבחנו בעצמכם:

מערכת עולם קטן בחרה לשים בראש הרשימה את התואר 'קדוש', לאחר מכן 'גדלות בתורה' עפ"י דעתם של רבנים שונים, לאחר מכן התנגדות לרפורמות ברבנות ולאחר מכן מקובלות ברחוב הישראלי.

הרב ברוך אפרתי הציב בראש הרשימה 'רב עניו, מאיר פנים ועמל בתורה שאינו רוצה לשנות מהשו"ע', ששימש גדולי ישראל, שיש לו ניסיון חינוכי, שאין פקפוקים מקרב רבים בציבור שלנו על דרכו החינוכית ושאף העולם החרדי רואה בו דמות של קודש.

כמובן שגם בעלונים שונים מצאנו התייחסויות לנושא, ואנו בטוחים שלאחר מערכת הבחירות לכנסת מצא את עצמנו מוקפים מכל עבר בטורי דעה בנושא זה. אנו תקווה כי נצליח לעבור את הקמפיין הזה מאוחדים ולא מפולגים עוד יותר.

ומילה טובה בגובה העיניים

אבינועם הירש כותב טורים חינוכיים בסגיר של עלון 'צהר'. הוא עושה עבודה מצוינת (כנראה לא בכדי הוא רכז ההדרכה של מדרשת עמיעד), מעלה סוגיות חינוכיות בוערות בלשון בהירה, מרתקת וצעירה ונותן לכולנו נקודות טובות למחשבה. המשך כך!