מחר: המדינה תודיע על עמדתה בנושא הגיור או תבקש הארכה?

המדינה אמורה למסור את תשובתה לבג"צ על דו"ח משה ניסים בעניין הגיור. הדו"ח המליץ לבצע שינויים מקיפים במערך הגיור במדינת ישראל. ארגון 'ליבה' שלח מכתב לחברי הכנסת, הקורא לשלול את הדו"ח מכל וכל. אך נראה כי המדינה צפויה לבקש הארכה מבג"צ. ח"כ אלעזר שטרן: "לממשלה אין בושה ואין אחריות"

חדשות כיפה יהונתן קליין 16/12/18 17:37 ח בטבת התשעט

מחר: המדינה תודיע על עמדתה בנושא הגיור או תבקש הארכה?
יו"ר ועדת הגיור משה ניסים, צילום: פלאש 90. יונתן זינדל

מחר אמורה המדינה את תשובתה לבג"צ בנושא דו"ח השר לשעבר משה ניסים, שהוגש לראש הממשלה בחודש יוני האחרון, העוסק בנושא הגיור. העתירה לבג"צ הוגשה עוד בשנת 2005, לפני כ-14 שנה, והיא מתגלגלת בבג"צ עד היום, ובמרכזה דרישה של אישה שהתגיירה בגיור רפורמי להכיר בה כיהודיה על ידי משרד הפנים.

לטענת ח"כ אלעזר שטרן, שתמך בתחילה במסקנות הדו"ח אך לאחר מכן שינה את עמדתו, בכל יום נולדים בישראל 15 תינוקות שאינם מוכרים כיהודים. שטרן צופה שהמדינה תבקש הארכה נוספת להצגת עמדתה בנושא, וכותב: "אין להם אחריות וגם אין להם בושה. זה נושא שעומד לפתחה של הממשלה כבר כעשור. חייבים לתת פתרון מיידי ולהפסיק עם הדחיות. כל יום שעובר נולדים בישראל 15 תינוקות שאינם מוכרים כיהודים וככל שעובר הזמן, אתגר הגיור הולך ונהיה קשה יותר.
הממשלה הזאת הופכת את מדינת ישראל במקום למדינה יהודית דמוקרטית למדינת כל אזרחיה. אני קורא לבג״צ לסרב לבקשת הדחייה של הממשלה״.

השבוע קיבלו חברי הכנסת מכתב שנשלח ע"י ארגון ליב"ה, המזהיר מפני מה שהארגון מכנה 'מחטף' בעל השפעה הרת גורל על דמותה של מדינת ישראל. למכתב צורפה חוות דעת משפטית על דו"ח שהוגש ע"י השר לשעבר משה ניסים, שבו מוצע רפורמה כוללת ומרחיקת לכת בתחום הגיור בישראל.

המכתב נשלח על רקע תשובת המדינה שצפויה להינתן מחר (ב') בבג"ץ, ביחס לעתירה העומדת בנושא קבלת הדו"ח על ידי הממשלה. התשובה מגיעה לאחר ארכה של חצי שנה שקיבלה המדינה על מנת ללמוד את מתווה ניסים, שהוגש לממשלה באותה העת.

את חוות הדעת שצורפה למכתב כתב עו"ד משה פולסקי, ראש המחלקה המשפטית במרכז ליב"ה. בחוות הדעת מאשים פולסקי את השר לשעבר ניסים כי המטרה בכתיבת הדו"ח הייתה להביא להקלה חמורה בהליך הגיור בישראל וכנגד ההלכה: "הדו"ח שמתיימר ליתן מענה מקיף וכולל לסוגיית הגיור, אינו ממלא את מטרתו ואינו נותן מענה מקיף לסוגיות משפטיות וערכיות שונות. נראה כי המטרה 'הוזמנה' מראש והיא: הקלה חמורה בהליך הגיורים במדינת ישראל מעבר לגדרי ההלכה".

בהמשך מוכיח עו"ד פולסקי כי אין לכנסת ולשופטים כל סמכות להכריע בענייני הלכה, הנתונים אך ורק לסמכותה של הרבנות הראשית: "יודגש ויובהר כבר עתה למעלה מכך, וכפי שיפורט להלן, כי אין לכנסת וודאי שלא לבית המשפט כל סמכות ו/או אפשרות להכריע וליתן החלטות בנושאים הלכתיים דתיים, וזאת מעבר לחוסר ההכשרה של השופטים וחברי הכנסת בעניין זה". עו"ד פולסקי מביא מספר ראיות מהעבר, בהן נקטו שופטי בג"ץ בזהירות על מנת שלא להכריע בענייני הלכה מובהקים.

אלעזר שטרן

ח"כ אלעזר שטרן. "לממשלה אין בושה"צילום: Yonatan Sindel/Flash90

פרק נוסף של חוות הדעת עוסק בליקויים משמעותיים בהמלצות שהגיש השר לשעבר משה ניסים, כמו למשל ההתעלמות מהצורך לתיקון חוק השבות, למרות קריאת בתי המשפט לכך בעבר, וכן הוא מציין את הפגיעה החמורה בסמכות הרב הראשי, שניתנת לו על פי חוק במערך הגיור: "למעשה מדובר בשינוי דרסטי מן המדיניות הקיימת, בתואנה של בקשה לפתור את בעיית ההתבוללות, וליתר דיוק - על מנת לאפשר לנכרים להתחתן עם יהודים. בהתאם לעמדה המקובלת של הציבור בישראל שאינו מקבל נישואי תערובת כדבר מקובל, מבקשת ועדת ניסים לבטל את הכפיפות ההלכתית של כל מערך הגיור לרב הראשי. מדובר ב'שינוי סדרי עולם', הפוגע באופן חריף במעמד הרבנות הראשית ואף עשוי לשלול כל תוקף והכרה ציבורית לגיור שייערך ע"י דייני בתי הדין לגיור".

בסיום מעלה פולסקי תהייה על מנסח ההצעה, שלא הסביר לאורך הדו"ח מדוע נדרשים שינויים כה דרמטיים במערך הגיור: "בכל דברי הדו"ח לא נמצא ולו הסבר קל מדוע מוצעים שינויים כה נכבדים במערך הגיור, שאימץ מאז הקמתו מדיניות ציבורית מקלה ומכבדת. האם ניתן לטעון כי הרב דרוקמן שליט"א או הרב רוזן זצ"ל, חשודים על הרחקת גרים ועל הצבת מכשולים על אלו הבאים לקבל עול מלכות שמים ולהצטרף לעם היהודי?"

במכתב שנשלח לחברי הכנסת נכתב לסיכום: "אחריותנו כיום כלפי הדורות הבאים - לשמר את זהותנו מכל משמר, עומדת כעת במבחן אל מול לחצים שונים ומשונים שאינם ממין העניין, ובאים לפגוע באחדות העם ובצביון הייחודי עליו הוא שמר אלפי שנים. גיור שיוכר על ידי המדינה יהיה אך ורק כזה המתבצע על ידי הסמכות הדתית הממלכתית שהיא הרבנות הראשית לישראל ועל פי ההלכה המסורה בידינו מדור לדור, וכל תהליך אחר הינו חסר משמעות רשמית כלשהי".

בית דין רבני. אילוסטרציה

גיור. אילוסטרציהצילום: פלאש 90

קריאת רבנים לעצור את יישום הדו"ח

בשבוע שעבר יצאו עשרות רבנים, המזוהים עם המגזר החרדי-לאומי, בגילוי דעת הקורא שלא לקבל את המלצות הדו"ח. על גילוי הדעת חתמו רבנים מכל רחבי הארץ - רבני ערים, רבני ישיבות ורבני קהילות ומוסדות. בין הרבנים הבולטים נמנים הרב אליקים לבנון, שלמה אבינר, הרב יהושע שפירא, הרב חננאל אתרוג, ועוד. כבר לאחר פרסום הדו"ח יצאו אותם רבנים בקריאה לראש הממשלה לדחות את מסקנות הדו"ח.

הקריאה שבה יוצאים הרבנים מגיעה על רקע המלצות שהגיש השר לשעבר משה ניסים, בעניין חוק גיור חדש, אשר עוררו התנגדויות עזות מצד גורמים שונים, ביניהם חברי הסיעות הדתיות והחרדיות בקואליציה, רבנים ראשיים ועוד. בימים הקרובים אמורה להינתן בעניין תשובת המדינה לבג"ץ, לאחר סיום הארכה שניתנה לממשלה בכדי ללמוד את הדו"ח.

בגילוי הדעת מכריזים הרבנים כי ענייני הדת במדינת ישראל צריכים להיות תחת סמכות הרבנות הראשית בלבד: "מכריזים אנו קבל עם שענייני הדת במדינת ישראל, קטון כגדול, ובפרט דברים הנוגעים לכלל ישראל כגון ענייני הגיור, הנישואין והגירושין וכן ענייני הכשרות – צריכים להיות מופקדים בידי גדולי ישראל על פי הרבנות הראשית לישראל, על מנת לשמור על אחדות העם וקיום תורת ה' כהלכה במדינה".

עוד נכתב כי הרבנים רואים בדאגה את הסכנה לאחדות העם כתוצאה מההצעות לרפורמה בגיור, הכוללות הפקעת הסמכות מהרבנות הראשית והכרה בגיורים רפורמים וקונסרבטיביים."דורשים אנו להכיר רק בגיור שנעשה בסמכות ועל פי הוראת הרבנות הראשית לישראל, לדחות כעל הסף את דו"ח ועדת ניסים ולקדם באופן מיידי תיקוני חקיקה שיעצרו את נסיונות בג"ץ להכרה בגיורים פרטיים ורפורמים", נכתב.