מיסטר ג'קיל ומיסטר הייד בישיבה היוקרתית

הרב ליאור אנגלמן מוציא ספר חדש תחת השם 'לא מפסיקים אהבה באמצע' על ר"מ צעיר אשר מהסס האם לקבל משרת ראש ישיבה בעקבות חטא אפל שהוא מסתיר. ביקורת ספר

חדשות כיפה נטעאל בנדל, כיפה 19/02/14 10:23 יט באדר א'

מיסטר ג'קיל ומיסטר הייד בישיבה היוקרתית
צילום עצמי, צילום: צילום עצמי

את השבו"ש הראשון שלי, לפני שנים לא מעטות, ערכתי בישיבת עטרת כוהנים בירושלים שם פגשתי לראשונה את הרב ליאור אנגלמן כשנכחתי בשיעורו ב'עין איה' של הרב קוק. "הוא אדם מיוחד" לחש באזני אחד מתלמידי הישיבה, ספק אם להחמיא לרב וספק אם סתם לגייס עוד תלמיד. כמעט שבע שנים אחרי, הרב אנגלמן, שהיה אז ר"מ צעיר, מוציא ספר חדש שנוסף על הסיפור האנושי שהוא טומן בחובו הוא חושף את עולמו השברירי של הר"מ הקשוח, האידאולוגי, החד משמעי שעומד מזוקן מנופף ידיו לצדדים בדרשה נלהבת שאומרת הרבה, ומסתירה לא מעט.

(צילום: פרטי)

הרב ליאור אנגלמן גר בכפר סבא ומזה 11 שנים מלמד בישיבת עטרת כוהנים בירושלים, מישיבות הר המור, בראשותו של הרב שלמה אבינר. ספרו הראשון "שקופים", היה אגד סיפורים קצרים שחושפים את סיפורם של כל אותם האנשים שאנו נוטים להתעלם מהם. ספרו החדש בהוצאת כנרת זמורה ביתן, "לא מפסיקים אהבה באמצע", הוא ספר מקסים שמספר את סיפורם של אנשים שלא ניתן להתעלם מהם אך מעולמם האישי דווקא כן.

"לא מפסיקים אהבה באמצע" הוא ספר שובה לב, כנה ופשוט המספר את סיפורו של הרב אייל תמיר, ר"מ בישיבת הסדר שמקבל הצעה מפתה- להתמנות לראשות הישיבה. הצעה שהייתה משמחת כל ר"מ בישיבה מתקבלת אצל הרב אייל ברגשות מעורבים זאת בעקבות סוד אפל שהוא שומר לעצמו שלא עולה בקנה אחד עם תפקידו העתידי כראש ישיבה ולמען האמת גם לא עם תפקידו הנוכחי כר"מ. הרב אייל מכור לחטא כזה שגורם לסקרנותו שלא רק לדפדף בין דפי סוגיות הש"ס אלא גם בעולמם הפרטי של הזרים והקרובים לו.

אחד הדפים המעניינים בספר הוא דווקא העמוד האחרון, עמוד התודות. את ספרו החדש כתב הרב אנגלמן במסגרת סדנאות כתיבה של הסופר אשכול נבו בהן השתתף. נבו הפך לידידו של הרב מעטרת כוהנים שליווה אותו בצעדי הכתיבה. אלא שלא רק הוא, גם הסופרת מירה מגן ואהוד בנאי ליווה את הרב אנגלמן בכתיבה שמלבד התוצר הסופי והסוחף, הפכה היצירה הספרותית למערכת קשרים מעניינת מאוד בין ר"מ מישיבה שמרנית, שני סופרים חילונים ואמן חוזר בתשובה.

"אני מבקש להודות לרב שלמה אבינר" כותב ומוסיף הרב אנגלמן בסוף הספר "להודות על רגע מרטיט אחד שבו עמד על כיסא קטן מול עשרות ילדים בכיסאות גלגלים ומלוויהם מתנדבים וסיפר את סיפור המחוג הקטן". הזיכרון המכונן של הרב אנגלמן מאותו אירוע עם הרב אבינר מופיע גם בספר בגרסה שונה כך שעל אף היותו של הספר רומן דמיוני, היא מעידה על מערכת מורכבת של דמיון ומציאות בעולמו של הרב אייל גיבור הסיפור.

(צילום: צילום עצמי)

עם קריאת הספר אי אפשר שלא להזדהות עם הרב אייל גיבור הסיפור שחושף טפח ועוד אחת ממערכת חייו האישיים - החל מתלמידים שאינם מרוכזים בשיעור גמרא ועד לבעיות משפחתיות וכמובן החטא הסודי. בסופו של יום, יאמר לך "לא מפסיקים אהבה באמצע", גם רבנים חווים בעיות, גם רבנים מתמודדים עם קשיים, גם רבנים עומדים מול החטא, גם הם מסתירים יותר משהם מגלים. יהיו שיראו בכך מעין חולשה או עוד מדרגה בירידת הדורות אך אפשר גם לראות בכך תורת חיים. רב שמסרקות הברזל של החיים חולפים את פני עורו, שהחטא מקונן בו ומסרב לעזוב אך חרף זאת הוא ממשיך ונאחז באמונתו. רב שבערב כותב רומן ספרותי מלא קונפליקטים ובבוקר שלאחריו מתייצב בישיבה בעיר העתיקה בירושלים ומלמד גמרא, ואינו רואה סתירה בין השניים.