תפילה

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 03/11/02 19:24 כח בחשון התשסג

שאלה

בס"ד

שלום, יש לי שתי שאלות:

1. בסידורים נכתב שצריכים לומר עושה שלום במרומיו... וכן

לפסוע לאחור כנהוג רק אחרי שכולם סיימו את תפילת השמונה עשרה

ואם יש מישהו שעדיין לא סיים תפילתו צריך לחכות לו.

אך במציאות איך אפשר?

2. אם אני צריך לברך על עוגה למשל, ובירכתי בטעות

בורא פרי האדמה אז אני צריך להגיד פשוט מיני מזונות או

לברך מהתחלה וברכת פרי האדמה היתה לבטלה?

תודה רבה.

תשובה

שלום לשואל .

א. כאשר אתה מסיים את תפילת שמונה עשרה עליך לראות שהאיש שעומד אחריך סיים את תפילתו , ולאיש זה עליך להמתין , ולא לכלל המתפללים .
והטעם הוא כדי שלא תכנס לתוך ד' אמותיו .

וכדברי השולחן ערוך אורח חיים סימן קב ה):

" אם השלים תפלתו והיה אדם אחר מתפלל אחריו אסור לפסוע ג' פסיעות עד שיגמור מי שאחריו את תפלתו שאם יעשה זה הרי הוא כעובר כנגד המתפלל וצריך לדקדק בזה אפי' אם האחרון התחיל להתפלל אחריו מאחר שכבר התחיל:"

וכדאי מאוד שאדם לא יתחיל תפילת שמונה עשרה כשהוא קרוב למישהו שהתחיל מזמן .

ב. אם אמרת " בורא פרי האדמה " ומיד נזכרת ותקנת ואמרת " בורא מיני מזונות ", זה בסדר וזה נקרא " תוך כדי דיבור "

אבל אם נזכרת אחר כך - עליך לברך מתחילה את כל הברכה " ברוך אתה וכ'ו ..".