תפילה לפי עדה

חדשות כיפה הרב שי פירון 21/09/02 20:34 טו בתשרי התשסג

שאלה

שלום,אני בטיבה ותיכוןדתי לבנות והיה לנו לא מזמן ויכוח בכיתה על תפילה-

אנחנו ברוב הכיתה מעדות המזרח (גם אני) אבל בבית ספר עצמו תמיד התפללנו ספרד לא מזמן בשיעור חברה, חברה שלי אמרה שזה מפריע לה להיתפלל ספרד כי כתוב בהלכה שהיא צרכה להתפלל עדות המזרח ושההלכה אוסרת לעשות נוסח אחר.

שאלתי את אבי שבדרך כלל מספק לי תשובות להרבה שאלות הילכתיות והפעם זה לא סיפק אותי כי הוא אמר שעדות המזרח באמת חיבות להתפלל עדות המזרח אבל בעצם לאשכנזים מותר להתפלל איה נוסח כלשהו,ואני שואלת למה??

מה ההבדל??

אז למה בעצם ברוב בתי הספר היסודיים והעל יסודים מתפללים ספרד?

הרי עם הם יכולים להתפלל איזה נוסח שיש אז למה לא עושים רק עדות המזרח?

אז בעצם כשאני מתפללת עם הכיתה התפילה שלי לא מתקבלת?

אני ישמח עם תענה בהקדם האפשרי,חג סוכות כשר ושמח!

תודה רבה

תשובה

ב"ה

שלום לך,

שאלתך מורכבת ובעייתית.

ברמה העקרונית ממה שנאמר "אל תיטוש תורת אימך" אנו לומדים שעל כל אחד להתפלל כמנהג אבותיו.
יש בכך ביטוי של נאמנות למסורת, כבוד, וחיבור אמיתי למשפחה המבטא את ערכה של המסורת והמשפחה בחיי היחיד.
יחד עם זאת, בכיתה, בישיבה, בקבוצה, יש ערך לתפילה המשותפת של כולם. זה יחודה של תפילה בציבור. כולם כאחד נושאים תפילה.
לכן, אם כל אחד יתפלל בתפילה משל עצמו - מה ערכה של התפילה המשותפת?! לכן, היה מי שניסה ליצור נוסח תפילה אחיד - אבל אז נוצרו שני ויכוחים. האחר - שבנוסח זה יש ויתור על הרצף, על המסורת. השני- שכל אחד חשב שהנוסח האחיד קרוב יותר למנהגה של העדה השניה...

לכן,
1. ראוי להתפלל לפי רוב התלמידים.
2. או לחילופין לפי החזן וכולם נוהגים בנוסח של החזן למעט תפילת יח' בלחש שאז כל אחד מתפלל כמנהג אבותיו.
3. בכל מקרה ראוי ונכון שכל אחד יכיר את מנהג אבותיו אך גם את מנהגי העדות האחרות.

בברכה,

שי