תענית אסתר

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 09/03/11 00:58 ג באדר ב'

שאלה

שלום לרב!

אני בשנת שירות לאומי בבית ספר חילוני.

בע"ה ביום חמישי הבא נתחפש, אבל אותו יום הוא תענית אסתר.

חוץ מאכילה ושתיה, מה מותר?מה אסור?להתחפש מותר?איך לנהוג ביום הזה?בעיקרון יש תחפושות ופעילות לילדים..במה מותר לי להשתתף?

אשמח לתשובה מהירה!!תודה!

תשובה

שלום!

קשה לענות על שאלה זו במונחים של 'מותר' ו'אסור'. ובמיוחד כאשר פרטי המציאות אינם ברורים.

אך מכל מקום, משאלתך עולה שאת מבינה את מורכבות המצב, שבו מצד אחד את נמצאת בתענית שנוהגת לזכר התענית שהתקיימה כדי שתתבטל הגזירה ושבזכותה אנו יכולים לשמוח בחג הפורים עצמו, ומצד שני את נמצאת בתפקיד חשוב שמצריך אותך להיות במקום שאיננו מתענה ולמלא שם תפקיד של דמות חינוכית ומשפיעה.

לכן נראה לי שאם תגיעי אל התענית מתוך המתח הזה תוכלי להיות במידה מסוימת בשני העולמות - מצד אחד זה של התענית שאת שותפה לה באופן אישי בהימנעות מאכילה, שתיה ושמחה יוצאת דופן, ובהבנת משמעותה ותפקידה ביום שלפני השמחה האמיתית, ומצד שני זה של מקומך החינוכי בבית הספר שמתוכו את שותפה לפעילות הנעשית בו.
עד כאן מבחינה מהותית.

מבחינה יותר פרקטית - אין איסור להתחפש (אולי באופן מינימלי יותר) וכן מותר להשתתף בפעילות החינוכית מתוקף תפקידך אם היא פעילות חינוכית נדרשת ואיננה שמחה בעלמא, ובלבד שתזכרי את ההקשר שבו הדברים נעשים ותפעלי מתוכו.

כל טוב
יישר כח
ובהצלחה
יאיר