תמונות בבית הכנסת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 26/08/02 17:58 יח באלול התשסב

שאלה

האם מותר להתפלל בבית כנסת שיש ציורי אריות על הפרוכת או שמצוייר על קירות בית הכנסת כל מיני ציורים?

תשובה

שאלה זו הובאה כבר בראשונים ברמב"ם פאר הדור תשובות אחרונות רט"ז, ובב"י סימן צ'.

כתב השולחן ערוך "שאין נכון לו להתפלל לנגדם" והוסיף הרמ"א "ולכן אסור לצייר ציורים בספרים שמתפללים בהם" (סימן צ' סעיף כ"ג). (ומכאן שאין להדפיס סדורי תפילה אפילו עם תמונות של רבנים).
וזה לשון הרמב"ם בתשובות: "דכוון התפילה לצורות אפילו אינם בולטות מגונה משום מסיח דעתו להביט בהם ותפסד כוונתו".

ולמעשה יש שתי סיבות שאסור להתפלל מול ציורים אפילו שאינם בולטים:

א. מה שכתב הרמב"ם שמפריע לו כוונתו בתפילה.

א. מה שכתב בב"י בשם רבינו אליקים שלא יהיה נראה כמשתחוה להם.

ועל כן אסור להתפלל מול ראי (עיין במשנב"ר שם ס"ק ע"א וכה"ח שם ס"ק קל"ח בשם הרדב"ז שלא יאמרו שמשתחוה לבבואה שלו).

ולפי הטעם השני אסור להתפלל אפילו אם יעצום את עיניו ולפי הטעם הראשון אם יעצום עיניו - בדיעבד טוב.

ולפיכך, פרוכת הנמצאת בארון הקודש ומתפללים כנגדה ורואים הציורים, יש להמנע מכך וכן אין לצייר ציורים בבית הכנסת אפילו שאינם בולטים ובקושי התירו מעל גובה עיניו של המתפלל כך שאדם המתפלל לא יראה אותם.

ובכל אופן, מי שנקלע לבית כנסת שיש שם ציורים כאלו, או לבית שיש תמונות או כותל מצוייר והוא מתפלל כנגדם - יעצום עיניו ויתפלל. ועיין שדי חמד מערכת בית הכנסת אות י"א, ששם החמיר מאוד בנושא ולדעתו אפילו בכניסה לבית הכנסת לא יעשו שום ציורים. ומכאן תוכחת מגולה שלא ישימו אפילו תמונות של רבנים בבית הכנסת ובפרט בצד המזרח.