עם קדושיך כאמור

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 13/10/02 23:15 ז בחשון התשסג

שאלה

שלום לכבוד הרב הגדול יוסף אלנקווה שליט"א

ראיתי בית כנסת של מרוקאים שהם עונים בקול רם ואומרים "עם קדושיך כאמור" האם תוכל להגיד לי מאיפה הם המציאו את המשפט הזה ולמה רק הם אומרים אותו.

תשובה

שלום למשה .

למעשה ,

אכן אנו נוהגים לומר את המשפט הזה אך הוא מופיע בכל הספרים והסידורים , אלא שכאשר אין כהן והשליח צבור אומר " א-לקינו וא-לקי אבותינו .." אז בכל העדות אומרים ' עם קדושיך כאמור '.

ואם יש כהנים , לאחר ההכרזה של 'כהנים ' אנו עונים :
" עם קדושך כאמור ".
והנה לך מקור הענין :

בסדור של רב עמרם גאון מצויין שהש'צ אומר זאת כשאין כהנים .
וכן כתב הרמב"ם בהלכות תפילה ונשיאת כפים פרק טו הלכה י :
" ציבור שלא היה בהן כהן אלא שליח ציבור לבדו לא ישא את כפיו, ואם היתה הבטחתו שהוא נושא את כפיו וחוזר לתפלתו רשאי,.
ואם אין להם כהן כלל כשיגיע שליח ציבור לשים שלום אומר א-לקינו וא-לקי אבותינו ברכנו בברכה המשולשת בתורה הכתובה על ידי משה עבדך האמורה מפי אהרן ובניו כהנים עם קדושך כאמור ...".

בשולחן ערוך אורח חיים סימן קכח סעיף י כתב הרמ'א שהש'ץ אומר זאת גם כשיש כהנים :

"
... וחוזר ואומר: עם קדושך כאמור , בלחש, (וכן נוהגין במדינות אלו). ומחזירים פניהם כלפי העם; .."

והדגיש המשנה ברורה בס"ק לו שדווקא הש'ץ ולא הכהנים :
" וחוזר ואומר עם קדושך - היינו הש"ץ ומה שנוהגין באיזה מקומות שהכהנים אומרין עם קדושך טעות הוא ".

הנה יש נוהגים שהש'ץ אומר זאת , ומנהגנו שלאחר שהש'ץ אומר כהנים אנו עונים ' עם קדושך כאמור '.