מידת הפרישות

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 22/04/08 12:22 יז בניסן התשסח

שאלה

שלום ומועדים לשמחה

מידת הפרישות אומרת לא לאכול מאכלים מפוארים וטעימים,כדי להסתפק במועט.

אז איך זה מסתדר עם מצוות עינוג בשבת(באוכל)

בימים טובים וחול-המועד?

תשובה

שלום רב,
אכן היהדות באופן כללי איננה גורסת שיש לאחוז במידות קיצוניות, בוודאי לא במידת הפרישות. חז"ל הזכירו שוב ושוב את הדעה לפיה כל היושב בתענית נקרא חוטא, ויש אמירות מפורשות שלהם המעידות על חובתנו ליהנות מן העולם הזה, אם כי יש לעשות זאת כמובן במידה הראויה ובדרך הראויה. רמח"ל מסביר בצורה ברורה ביותר את מידת הפרישות, ובין השאר הוא כותב המידה המשובחת של הפרישות בענייני הנאות היא לקחת מהנאות העולם הזה לפי הצורך, ולהתענג בימים שהעונג בהם הוא מצווה כגון שבתות וחגים. אני ממליץ לך לעיין בדבריו המאלפים בספרו מסילת ישרים פרקים יג – יד. חשוב לציין מידת הפרישות לא נועדה לכל אדם, אלא לבעלי דרגה רוחנית גבוהה. עלינו להתאמץ מידות הזהירות [סור מרע] והזריזות [עשה טוב], ובתיקון המידות באופן נורמאלי, והלוואי שנצליח בכך.

כל טוב וחג שמח,
רונן לוביץ