מוסיקה מותרת ואסורה

חדשות כיפה הרב שמואל זעפרני 09/12/02 20:06 ד בטבת התשסג

שאלה

עד כמה שידוע לי מוסיקה כנסייתית ואפילו מוסיקה שלא חוברה ספציפית לצורך הפולחן הנוצרי וסגנונה ליתורגי-כנסיתי אסורה בהנאה לדעת רוב הפוסקים, מאידך, אני כבוגר האקדמיה למוסיקה למדתי בשיעורי מוסיקולוגיה על מקור הלחן של "מעוז צור" הידוע המסורתי, ובמחקר מוסיקולוגי נתברר כי מקור הלחן הזה הוא ממוסיקה כנסייתית שדווקא חוברה לצורך הדת הנוצרית,דבר שכנראה רבים אינם יודעים ו/או אינם מודעים לזה והשאלה אם מותר על פי מחקר זה לשיר את מעוז צור בחנוכה בלחן המסורתי הידוע?

שאלה שנייה היא: בתמלילים של אופרות רבות שנכתבו והולחנו ע"י מלחינים שונים והם עוסקים בנושאים תנכיים ומקראיים כמו: האופרה: נבוכדנצר מאת ורדי, למשל, מוזכר בתמליל (בטקסט) שם הוי"ה באותיות לטיניות, כאשר בנושא של סיפור האופרה מתכוונים לשם שמיים. כיצד להתייחס לזה ?

תשובה

דב שלום,
א.ישנה מחלוקת על מקור הלחן של "מעוז צור".י"א שמקורה מקבצן שהיה שר מנגינה זו,ומכוון שמנגינה זו השתרשה בתוך קהל ישראל אין מתיחסים למקור.
ב.כאשר קוראים פסוק בשפה הלטינית מותר להזכיר שם ה' בלטינית,אולם לומר שם ה' בלבד בלטינית -אסור.
בברכה וכל טוב
שמואל זעפרני