לשון הרע על אחים

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 08/05/08 22:10 ג באייר התשסח

שאלה

שלום הרב,

אם אני מתלונן בפני אבי על אחי שמציק לי, האם זה לשון הרע?

תשובה

שלום רב,
באופן כללי איסור לשון הרע קיים גם בתוך המשפחה, וסיפור יוסף הצדיק ממחיש זאת, שכן היה עליו להוכיח את אחיו, ולא להביא את דיבתם רעה אל אביהם", וכיוון שטעה בכך, התגלגלה צרה גדולה. ברם, כיוון שמדובר במצב בו אתה סובל, אין זה לשון הרע סתם על אחיך, שכאמור הוא אסור אלא הגנה על עצמך שמותרת. אולם יש להקפיד על מספר תנאים: א. למצות את האפשרויות האחרות לפתור את הבעיות שמתעוררות, ולא למהר לספר בלי שניסית לדבר עם אחיך ובלי שניסית להסתדר איתו בלי סיפור הדברים. ב. לא לנפח את הסיפורים על מעשיו ולא להגזים. ג. להתכוון בדיבורך שיהיה לשם תועלת, ולא לשם גרימת נזק לאחיך. ד. שאכן מדובר במקרים בהם הוא עושה ביודעין דברים לא בסדר.
אני מאחל לכם שיתקיים אצלכם: "הנה מה טוב ומה נעים שבת אחים גם יחד".

כל טוב
רונן לוביץ