כוונות בתפילה בציבור

חדשות כיפה הרב דוד לוי 07/08/09 15:54 יז באב התשסט

שאלה

שלום רב,

אני חוזר בתשובה וכבר כמה חודשים

אני שמתי לב שאני מתפלל בציבור.

שיש אנשים שמתפללים די המון זמן

אני יודע שהם מכוונים והכל, אבל כמה זמן

אמרו לי שהם מוסיפים לתפילה מילים משלהם ובקשות

האם זה מותר להוסיף ולבקש? כאילו הם אחרי

כל ברכה שהם אמרו הם כאילו מכוונים בלב המון דברים שלהם

ואז ממשיכים מברכה לברכה האם זה מותר..

ואיך מכוונים את התפילות טוב כמוהם?

תשובה

שבוע טוב וברכות להמשך התחזקותך,

התפילה היא ענין אישי בינך לבין הקב"ה. האחד מאריך והשני מקצר, וגם אותו אדם לעיתים מאריך ולעיתים מקצר לפי מחשבותיו כוונותיו וכד' ואינה דומה תפילה לחברתה.

באופן כללי נאמר "אל תעש תפילתך קבע אלא תחנונים" ולכן רצוי וטוב שבכל תפילה תתכוון אחרת - לפי מצבך.

וכמו כן חסידים ראשונים היו שוהים לפני התפילה ולאחריה גם כדאי להתרומם אליה וגם כדי ל"עכל" ולרדת מגובה התפילה. ומי שיוצא מהתפילה כמו שנכנס אליה מבלי להתרומם - הפסיד.

הטוב ביותר התרכז בתפילתך, תרגיש שאתה עומד לפני ריבונות של עולם ומדבר אליו ללא קשר לאחרים.

מבחינת הוספה מילים בתפילה [כוונות ניתן תמיד להוסיף]:
1. בברכות ראשונות ואחרונות - אין מוסיפים
2. בברכת 'שומע תפילה' - מותר להוסיף לכל הדעות.
3. בשאר ברכות יש המוסיפים מענין הברכה [דהיינו בנושא של אותה ברכה] ויש אוסרים, דעה שלישית מתירה גם להוסיף מיד אחריה.

המלצתי לך להוסיף מידי פעם, בכל פעם דבר אחר ולהקל להוסיף גם מענין הברכה בתוך הברכה [לפני החתימה כמובן]

בברכה שהקב"ה יקבל תפילותיך
דוד לוי