חישוב תקופת עורלה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 19/09/02 23:22 יג בתשרי התשסג

שאלה

בשנת תש"ס נטעתי עצי הדר. שניים בחדש תשרי, ושניים בשבט. בתקופה זו נושאים כל העצים פרי שעדיין לא בשל.

האם פירות אלו נחשבים לעורלה?

אם כן, מה דינם?

אם לא, האם חייבים ביכורים? אם כן איך עושים זאת?

תודה

תשובה

התאריך הקובע בנטיעת עץ בערלה הוא ט"ו באב. בכל העצים שנטעת הנטיעה הייתה לאחר ט"ו באב ולכן מניין השנים מתחיל מתשרי תש"ס. לכן שנת ת"ס היא שנה ראשונה ושנת תשס"ב היא השנה השלישית. סיום מניין שנות ערלה הוא עפ"י ט"ו בשבט לכן כל הפירות שחנטו לאחר ט"ו בשבט תשס"ג הם נטע רבעי ולכן רק היבול של סוף שנת תשס"ג יהיו מותרים לאחר חילול נטע רבעי. היבול של סוף שנת תשס"ד יהיה מותר גם ללא חילול.
הערה נוספת, ציינת בשאלתך את חיוב הביכורים. חיוב הביכורים אינו קשור לעניינינו וגם הוא אינו נוהג בימינו אלא רק בזמן שבית המקדש היה קיים. בוודאי התבלבלת בין ביכורים לבין נטע רבעי וכפי שהוסבר לעיל.
למעשה כאשר יגיע הזמן דהיינו בסוף שנת תשס"ג לפני האכילה יצטרכו להפריש תרומות ומעשרות מספק ולהוסיף בסוף נוסח ההפרשה: ואם הפירות הם משנת רבעי הרי הם מחוללים על המטבע המיועד לכך (כמובן שצריך מטבע לשם חילול מעשר שני ונטע רבעי, ואפשר להתקשר אלינו ולהירשם לבית האוצר לשם כך: 08/6847325)
ראה שו"ע יו"ד סי' רצ"ד סעי' ד-ה.

בברכת חג שמח,

יואל פרידמן