השימוש בשם ענת

חדשות כיפה חברים מקשיבים 05/09/02 01:55 כח באלול התשסב

שאלה

שמגר בן ענת - מי הוא 'ענת'? האם הוא בן או בת? מה ידוע עליו/ עליה? האם מותר לקרוא שם זה לילד? האם רצוי?

גמח"ט, אלעד.

תשובה

לאלעד שלום.
בספרים בהם חיפשתי לא הייתה התיחסות כלל לשאלתך. לכן אוכל רק להעלות כאן השערה.
סביר להניח שענת בפס' שציינת (שופטים ג', ל"א) הוא שמו של אביו של שמגר, כיון שבדרך כלל השופטים נקראים על שם אביהם. (אם כי עדיין יש מקום גם להתיחסות אחרת. ב'דעת מקרא' אכן כתבו ששתי האפשרויות הן סבירות).

כמו כן סביר להניח שהוא (או היא) היה צדיק, כיון שהשופטים עצמם הינם צדיקים, ואם כן כלל נקוט בידינו (מסכת מגילה דף ט"ו.):
"כל שמעשיו ומעשה אבותיו סתומין, ופרט לך הכתוב באחד מהן לשבח, כגון 'דבר ה' אשר היה אל צפניה בן כושי בן גדליה' בידוע שהוא צדיק בן צדיק,
וכל שפרט לך הכתוב באחד מהן לגנאי, כגון ויהי בחדש השביעי בא ישמעאל בן נתניה בן אלישמע' בידוע שהוא רשע בן רשע".

לכן נראה שניתן לקרוא בשם זה, ככל שמות הצדיקים.

אמנם נראה שיש לקרוא בשם זה דווקא לבת, כיון שכך מקובל, ולכן:
א. בן שיקראו לו בשם כזה, עלול להיות נתון ללעג מחביריו.
ב. רצוי לשמור על ההבחנה בין שמות בנים לשמות בנות ולא להשתמש באותם השמות לשני המינים (ואע"פ שבשמות מסוימים כבר נהגו כך בעבר דוגמת השם 'שמחה', כללית אין הדבר רצוי).

סיכום:
ניתן לקרוא בשם ענת לבת ולא לבן.
כל טוב,
מיכאל, חברים מקשיבים