האם אפשר להתיר קטניות.

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 24/04/08 22:05 יט בניסן התשסח

שאלה

שלום,

אני אשכנזית ואבא שלי מחפש רב שיכול לפסוק לו שמותר לנו לאכלו קטניות..

אם אתה מכיר רב שיוכל לפסוק זאת,אני תאמר לי!!

תודה רבה,

נ.ב.

יש המון משפחות בישוב שלי שהם אשכנזים ואוכלים קטניות!

תשובה

שלום רב,
למיטב ידיעתי אין רב שיאמר שאשכנזי יכול להתעלם מגזירת הקטניות באופן מוחלט. אולם יש המתירים את כל הקטניות שלא היו מוכרים בשעת הגזירה בטענה שהגזירה חלה רק על אותם קטניות שהיו לנגד עיניהם של הפוסקים בעת שהטילו את הגזירה. על-פי שיטה זו ניתן להתיר קטניות רבות, כגון: סויה, תירס, קינואה ועוד.
כמו כן יש רבנים המתירים תערובת שבה הקטניות הם מרכיב קטן ולא עיקרי, וכך מוצרי חלב, ממתקים ועוד מותרים על פיהם.
בנוסף, יש המתירים שמנים המופקים מקטניות שלא באו במגע עם מים בתהליך ייצורם, וזה המצב ברוב השמנים בזמננו. לפיכך יש לכם על מה ועל מי לסמוך בשורה של הקלות משמעותיות ביותר בעניין הקטניות.
ברם, ברצוני לציין כגילוי נאות שאני אישית מחמיר בנושא זה. אני סבור שהאמירה הרווחת בציבור לפיה כיום אין כל טעם לגזירה איננה נכונה. כמו כן, דעתי היא שבתקופתנו, כאשר יש שפע עצום של אוכל כשר לפסח, אין סיבה להפר מנהג זה שהתקבל בכל קהילות אשכנז. אני מאמין בצורך לבחון שינוי של מנהגים בשל שינויי נסיבות כאשר הדבר נועד לשם תועלת רוחנית, חברתית ומוסרית, ולא כאשר מטרתו העשרת תפריט המזון, וחולשת יכולתנו להתמודד עם הוויתור לשבוע ימים על מאכלים מסוימים.
כל טוב וחג כשר ושמח,
רונן לוביץ