דיבור ולשון הרע

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 03/01/03 13:12 כט בטבת התשסג

שאלה

לכבוד הרב.

שלום!

מה דעת הרב בענין זה:

האם כל אמירה שאדם אומר צריכה את הבדיקה הבאה :"האם הייתי אומר את מה שאמרתי בפני הבחור שעליו אני מדבר". ?

הינו: אם לא הייתי אומר משפט מסוים בפני ראובן , האם אסור לי לומר את המשפט הזה לשמעון?

תודה רבה!

תשובה

שלום רב!

אענה לשאלה הפילוסופית – הנהגתית, תלוי במה מדובר.
אם זו הוצאת דיבה ולשון הרע וגנותו, או סיפור שבחו בפני שונאו – כל אלו בודאי שאסור לומר לשמעון אם לא היית אומר בפני ראובן.
אולם אם הדיבור הוא מותר או מצווה, רק שלא אומרים כל דבר לכל אדם – אין בכך בעיה.
הרי יתכן שאת הרוצה לתת צדקה לראובן בסתר על ידי שמעון – בודאי לא תספר לו.
יתכן שאתה רוצה להזהיר את שמעון מפני ראובן, כי לצערנו ברור לך שראובן רמאי.
אז בודאי שאתה צריך להתריע ולא בפניו.
ולכן תלוי במה מדובר.
אם אתה רוצה לומר דבר שאסור לך לאומרו בגלל שזו הוצאת דיבה ולשון הרע וכל כיוצא בזה – אסור לך לאומרו.
ואם זה במקום מצוה או במקום היתר כמבואר בהלכות לשון הרע – כי אז מותר לך.
וזכור
נצור לשונך מרע ושפתיך מדבר מרמה
סור מרע ועשה טוב
מוות וחיים ביד הלשון