בלנדר חלבי בשרי

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 06/09/20 14:38 יז באלול התשפ

שאלה

כבוד הרב שלום,

הייתי מעוניין לשאול האם מותר לכתחילה לטחון בשר/עוף/מרק עוף קר באמצעות בלנדר, ולאחר מכן לטחון בו מאכל פרווה שכולל בצל שבושל או לא בושל (האם יש הבדל?)

האם מותר להשתמש באותו אופן גם בחלב? האם מותר לרסק באותו אופן בשר קר ואח"כ חלב קר?

תודה רבה דניאל

תשובה

לשואל שלום

בבלנדר קיימות מספר מורכבויות: א. ישנם חריצים קטנים (במנוע או בכלים) אליהם מתנקזות חתיכות בשר ועלולות להיפלט במאכל החלבי. ב. לעיתים (תלוי בסוג הבלנדר) להבי הסכין מתחממים מן הסיבוב. ג. שימוש באותו כלי לחלב ולבשר קר עלול לגרום בלבול ולשימוש גם כשאינו קר, (כגון הסרת לכלוכים במים רותחים).

לגבי גוף המכשיר – הוא אינו בא במגע עם האוכל ולכן ניתן להשתמש בו לכתחילה הן לבשר והן לחלב. ובכל זאת יש להקפיד על נקיונו משאריות סביבת הבישול הבשרית בה הוא היה.

לגבי הקערות והסכינים – אין להשתמש בהם לבשר ולחלב, שכן אסור להשתמש בקביעות באותם כלים לבשר ולחלב, אפילו כשהמאכלים קרים.

על כן: יש לכתחילה לייחד קערות וסכיני בלנדר לשימוש חלבי בנפרד ולשימוש בשרי בנפרד.

אם מדובר באופן חד פעמי, בשעת הצורך – אפשר להשתמש בריסוק מאכל קר מן המין השני, בתנאי שאין בקערה מקומות בהם מצטברות שאריות אוכל. יש לשטוף היטב לפני ואחרי השימוש.

לגבי בצל: בצל מבושל דינו כמאכל פרווה לכל דבר. בצל שאינו מבושל הוא חריף ומוציא מהסכין את טעם הבשר גם לאחר 24 שעות. בהלכה זו רבים פרטי הדינים ועל כן יש להימנע מכך. במקרה הצורך יש לשאול רב באופן פרטני.

(מקורות: שולחן ערוך יורה דעה סימן קכא ובנושאי כלים | "ואכלת ושבעת")