שנת מדרשה או שנת חצי מדרשה

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 14/05/19 11:42 ט באייר התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב!

יש לי התלבטות מאוד חזקה בנוגע ל האם לעשות שנת מדרשה שלימה או לעשות חצי מדרשה עם שילוב של שירות

אני ב'ה אחרי שנת שירות ראשונה, ומתלבטת מה לגבי שנה הבאה

השאלה שלי באה מהמקום התמים של האם שנת מדרשה לא תוציא אותי כופרת חס וחלילה, בעניין הלימוד הרב שיש בשנת מדרשה מלאה!! אני יודעת שבסוף צריך להיות תמים עם ד' אלוקיך ואני באמת שואלת האם שנת מדרשה יכולה לעשות רע חס וחלילה או ש רק טוב?

לי אישית מרגיש ששנת מדרשה מלאה תעשה לי קצת רע בעניין של להתעמק יותר מידיי בלימוד, השאלה אם החשש שלי הוא נכון או לא? ואני חושבת שחצי מדרשה וחצי שירות יספקו אותי מאוד!! כי זה לא יאפשר לי להתעמק יותר מידיי בלימוד... השאלה האם החשש שלי הוא נכון מהמקום של תמימות?

אשמח לתשובה! תודה רבה!

תשובה

שלום לשואלת.

אפתח בכך שאודיעך שאיני מכיר את המדרשות ואיני יודע מה מלמדים שם.

אמנם אני יודע מהו יסוד החשש בלימוד אמונה מעמיק שפעמים אדם נחשף לשאלות אמונה שהן מיותרות לו מבחינתו והוא מעדיף להאמין בפשטות בלי לדוש ובלי לחקור.

מסיבה זו יש הנמנעים מללמוד את שער הייחוד בחובת לבבות והגאון מוילנא היה אומר ללמוד במקום לימוד זה את ספר הכוזרי "שהוא קדוש וטהור ועיקרי אמונת ישראל תלויים בו".

ומסיבה זו ישנן ישיבות בסגנון מסויים שבכלל לא לומדים אמונה אלא רק שיעורי מוסר.

מסגנון שאלתך ניכר שטוב לך לעשות מה שנראה לך מתאים ואין צורך בלימוד של שנה שלימה אלא די לך במחצית המשולבת בשנת שירות.

אך אני רוצה להאיר את עינייך בנקודה נוספת

יש לא מעט אנשי מקצוע ורבנים החושבים שבדרך כלל שנת שירות שניה היא מיותרת אלא אם כן מדובר בבת שבשבילה הדבר כדאי.

ויש לא מעט אנשים שחושבים ששנת לימוד מרוכזת במדרשה זהו בזבוז זמן.

איני רוצה להכריע לכאן או לכאן רק להודיעך שאין זו הלכה למשה מסיני שתעשי עוד שנת שירות לאומי וגם אין זה כלל ברור שהמדרשות מתאימות לכולן.

לכן לגבייך הנני חושב שדי לך בשנה אחת משולבת של שירות עם מדרשה ואין הכרח שתהיי במדרשה שנה שלימה ומה גם שאת חוששת משהיה ממושכת זו.

ובכל מקרה אם תרגישי שגם מחצית הלימודים מזיקה להשקפותייך האמוניות אל תתביישי לעזוב ובהצלחה .

ברור שדברי אינם כלל ואינם מתייחסים לכל הבנות ולכן כדאי שתתיעצי עם אנשי חינוך ותורה המכירים אותך

בהצלחה רבה.