שמעון ולוי

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/12/19 05:30 ז בכסלו התשפ

שאלה

ב"ה

שלום כבוד הרב

בראשית פרק מט ז

אָרוּר אַפָּם כִּי עָז וְעֶבְרָתָם כִּי קָשָׁתָה אֲחַלְּקֵם בְּיַעֲקב וַאֲפִיצֵם בְּיִשְׂרָאֵל

מדוע הכפל אחלקם ביעקב אפיצם בישראל ?

תודה ממשה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

רש"י, על אתר מפרש:

אחלקם ביעקב - אפרידם זה מזה שלא יהא לוי במניין השבטים (ראה ב"ר צח , ה) , הרי הם חלוקים.

הסבר לרש"י: אחלקם ביעקב - פירושו אפריד ביניהם, ארחיק אותם = שבט לוי לא במניין השבטים כך הוא מרוחק משמעון.

דבר אחר: אין לך עניים וסופרים ומלמדי תינוקות אלא משמעון , כדי שיהיו נפוצים; ושבטו של לוי עשאו מחזר על הגרנות לתרומות ומעשרות , ונתן לו תפוצתו דרך כבוד (ראה ב"ר צט , ז).

הסבר: אפיצם בישראל - כל אחד מהשבטים בפני עצמו, יהיה מפוזר בישראל: שמעון כמלמדי תינוקות, לוי כמחזר על הגרנות.