עונש נצחי בעולם הבא

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 24/09/20 10:26 ו בתשרי התשפא

שאלה

היי, רציתי לשאול שאלה שאני כבר חושב עליה כמה חודשים ולא הצלחתי להבין בכלל את ההיגיון, אבל מדעתי מצאתי תירוץ.

היום למדתי את הרמב"ם הלכות תשובה פרקים ג-י. הרמב"ם שם דיבר על העולם וכו' אבל הוא הביא כמו הרבה מאמרים על אלה שאין להם חלק לעולם הבא. בתור אדם שהוא שומע אין חלק לעולם הבא אני לא מסוגל להכיל את זה איך זה הגיוני שהקב"ה שהרחמים שלי הם אפס אפסיים לעומת הרחמים שלו וכל האהבה שלו של אב לבן כמו שנאמר את הקניין של עמ"י לקב"ה במסכת אבות, בספר דברים וכו' וכל המאמרים האלה של אהבתו של הקב"ה לא רק לישראל, אלא גם לשאר אומות העולם שנאמר שהקב"ה שמח בכל מה שיצר הרי למה יצר אם הוא לא רוצה בכך, אבל אפילו שהרמב"ם דיבר על כך שאין הקב"ה יודע את דעתם של בני אדם:"כְּבָר בֵּאַרְנוּ בְּפֶרֶק שֵׁנִי מֵהִלְכוֹת יְסוֹדֵי הַתּוֹרָה שֶׁהַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא אֵינוֹ יוֹדֵעַ מִדֵּעָה שֶׁהִיא חוּץ מִמֶּנּוּ כִּבְנֵי אָדָם שֶׁהֵם וְדַעְתָּם שְׁנַיִם. אֶלָּא הוּא יִתְעַלֶּה שְׁמוֹ וְדַעְתּוֹ אֶחָד וְאֵין דַּעְתּוֹ שֶׁל אָדָם יְכוֹלָה לְהַשִּׂיג דָּבָר זֶה עַל בֻּרְיוֹ" וגם זה לא נשמע לי הגיוני. אבל כל מה שאני בא לשאול פה זה שאני פשוט לא מאמין לאף אחד שיגיד שה' יכרית אדם לעולמי עולמים וכמו שהרמב"ם אמר שאין נקמה גדולה מזו ואני פשוט לא יכול להכיל את זה שה' יצר מישהו ולא אכפת לי מה יגידו ה' יודע מה יקרה ויודע למי מגיע עולם הבא ולמי לא מגיע. ויודע מי יצטרך להיעלם אז למה שהוא יברא נשמה של מישהו כדי "להכאיב" לו אבל לא רק לו, אלא גם למישהו שכן יהיה זכאי לחיי העולם הבא וידע שאין הוא יוכל להיות שם. אפילו האדם הרע שברעים לא יעשה דבר כזה להעלים מישהו לעולמי עולמים. גם כאלה שרוצחים אנשים יודעים שיש עולם הבא כי דרך האדם היא אמונה שיש מישהו מעל כל האנשים. בקיצור, אני לא מבין את כל העניין הזה, אבל אני הגעתי למסקנה כמו ששמעתי שדור המבול היה בנ"י במצרים כדי למרק להם את החטאים ככה ה' יחזיר את האדם עד שהוא יהיה נקי וה' יודע שכל מי שיצר בסוף כל הדורות יהיה נקי זה לפחות לפי דעתי. האם בגלל החטא של אדם הראשון המון נשמות של אנשים יצטערו לעולמי עולמים? האם בגלל שאדם הראשון וחווה אכלו מעץ הדעת הרבה אנשים ולא רק מי שלא יזכה, אלא גם מי שיזכה ולא יהיה לו את החבר שלו גם יצטער לעד. האם בגלל זה אנשים יצטערו לנצח נצחים? ואיך זה הגיוני וזה יקרה ולאדם הראשון וחווה יהיה עולם הבא והאדם הראשון גבוה ועומד על פתח מערת המכפלה? למה שיגיע לו משהו טוב כל כך עד מה שהוא יגרום לאנשים? כל "הרעשים" שאם הם היו נולדים לצדיקים יכול להיות שהם היו צדיקים ואם היה קורה להם משהו הרי ה' יודע מה יקרה כי ברגע שיצר את העולם מיד ידע את הסוף כמו שאומר באר מים חיים. ה' ידע מי יהיה רע ומי יהיה צדיק. זה נושא שאני לא יכול להירדם בגללו, אני בחרדות ואני פשוט לא מבין את זה. אני לא רואה סיבה שמישהו יעלם מהעולם הבא בגלל מעשה, שיקבל כף הקלע, גילגולים, גיהנום וכו' אבל לא להיעלם לנצח נצחים מהעולם הבא. אם אין לך תשובה אשמח אם תגיד לי

תשובה

שלום וברכה

נקודת המוצא היסודית לכל השאלות העוסקות בעולם הבא, ובדרכי ההנהגה של הקב״ה שם, היא שאנחנו לאמתו של דבר לא יודעים שום דבר.

זהו חיץ שהקב״ה לא נתן לנו לחצות.

יש לנו נקודת מוצא אחת בלבד: הקב״ה הוא אלוהי המשפט, החסד והצדק, והוא נוהג עם בריותיו בדרך של ״להגיד כי ישר ה׳ צורי ולא עוולתה בו״.

לכן אין מקום לחרדות ולפחדים האלה.

ואתה יכול להיות סמוך ובטוח שריבונו של עולם יעשה את הטוב המוחלט בנושא הכבד הזה.

כל טוב וגמר חתימה טובה