סמכות הריגה של בוגדים בשעת קרב - 2

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 12/07/18 10:10 כט בתמוז התשעח

שאלה

שלום לרב, בהמשך ובהבהרה לשאלתי הקודמת. לא כל מה שנאמר בתנ"ך הוא כפשוטו, ולא כולו להלכה. ומשפט המלך אינו יוצא דופן בזה... לכן שאלתי האם יש מקורות נוספים להריגת בוגדים, בלשונות חז"ל ובהלכה , כמו המשנה של זקיפין. תודה לרב מראש

תשובה

שלום וברכה

האם לזה אתה מתכוון ?

רמב"ם יד החזקה הלכות מלכים פרק ג

(ח) כל המורד במלך ישראל יש למלך רשות להרגו אפילו גזר על אחד משאר העם שילך למקום פלוני ולא הלך או שלא יצא מביתו ויצא חייב מיתה ואם רצה להרגו יהרג שנאמר כל איש אשר ימרה את פיך וכן כל המבזה את המלך או המחרפו יש למלך רשות להרגו כשמעי בן גרא ואין למלך רשות להרוג אלא בסייף בלבד ויש לו לאסור ולהכות בשוטין לכבודו אבל לא יפקיר ממון ואם הפקיר הרי זה גזל:

(ט) המבטל גזרת המלך בשביל שנתעסק במצות אפילו במצוה קלה הרי זה פטור דברי הרב ודברי העבד דברי הרב קודמין ואין צריך לומר אם גזר המלך לבטל מצוה שאין שומעין לו:

(י) כל ההורג נפשות שלא בראיה ברורה או בלא התראה אפילו בעד אחד או שונא שהרג בשגגה יש למלך רשות להרגו ולתקן העולם כפי מה שהשעה צריכה והורג רבים ביום אחד ותולה ומניחן תלויים ימים רבים להטיל אימה ולשבר יד רשעי העולם:

כל טוב