ללא נושא

חדשות כיפה הרב חיים נבון 10/06/08 22:09 ז בסיון התשסח

שאלה

אני אדם חילוני

כמה זמן אני צריך להיות עם באבל על אבי?

תשובה

ישנם שלושה מעגלים באבלות: שבעה ימים, שלושים יום, וי"ב חודש. בכל מעגל יש דינים שונים. אצרף סיכום הדינים לגבי שלושים יום ושנה. המקום ינחם אותך בתוך שאר אבלי ציון וירושלים.

קיצור הלכות אבלות - שלושים יום וי"ב חודש

• אין לרחוץ במים חמים במשך השלושים. ולכבוד שבת מותר. ויש מקילים גם בחול המועד. וכן מותר כשצריך להסיר זיעה. אך ימעט בזה, וודאי שלא ירחץ להנאה.
• אין להתאפר במשך השלושים. ואישה נשואה מותרת לאחר השבעה. ובוגרת העומדת בשידוכין מותרת אף בתוך השבעה.
• לאחר השבעה מותר האבל לשאול בשלום אחרים, אך אין אחרים שואלים בשלומו. ואם שאלו - ישיב להם. וכן הדין כל י"ב חודש לאבל על אביו ואמו. ובשבת יש המקילים.
• כל זמן שאסור לשאול בשלומו של האבל, אסור גם לתת לו מתנות, שהוא כעין שאילת שלום.
• לאחר השבעה מותר לאבל לכבס בגדים, אך אסור לו ללבוש בגדים מכובסים כל השלושים. ונוהגים שאדם אחר לובשם תחילה לזמן מה, ואז לובשם האבל.
• כל השלושים אינו לובש בגדים חדשים, ואבל על אביו ואמו - כל י"ב חודש. ויכול ללבוש אחרי שלבשם אדם אחר במשך יומיים-שלושה.
• אינו מתגלח ומסתפר כל השלושים. ואבל על הוריו אינו מתגלח ומסתפר גם אחרי השלושים, עד "שיגערו בו חבריו" - כלומר, ששערותיו פרועות באופן מובהק ובולט.
• אינו נוטל ציפורניו כל השלושים. ואם ארוכות - מותר לכבוד שבת.
• במשך השלושים, אין להשתתף באירועי שמחה, מסיבות וכו', או להאזין לכלי זמר. והוא הדין לאבל על אביו ואמו כל י"ב חודש. והקלו להשתתף בשמחות המשפחה הקרובה באופנים מסוימים.