טהרת המשפחה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 19/06/20 08:37 כז בסיון התשפ

שאלה

שלום ברצוני לשאול אותך על נושא טהרת המשפחה. ייתכן ודרך ההסתכלות שלך, תצליח ליישב את דעתי.

עד שהתארסתי לפני 14 שנה הייתי "מחוברת" לדרך ה'. האמנתי שהתורה מטרתה להיטיב עם האדם וה' אוהב אותנו ועושה הכל לטובה. אפילו הייתי מורה ליהדות בתיכון חילוני.

אך משהתוודעתי להלכות טהרת המשפחה על הרזולוציות שלה נחרדתי. וכך זה עד היום.

מצד אחד מיד אחרי החתונה אנחנו צריכות לכסות את השיער האהוב עלינו ולהזדקן בכמה שנים בתוך יום.

זאת בנוסף לכל הלכות הצניעות הקשות, בטח ובטח בקיץ. שהבגד יכסה את הברך גם בישיבה, שיכסה את המרפק, שהמחשוף יהיה סגור, שלא יהיה שקוף. ולקוות שגם הבד יהיה נושם ולא בצבע שחור...וכמובן לא צמוד.

ובו בעת אנחנו רואות שרבנים יכולים בכיף לגעת בתחתונים שלנו, ב"עדים" ( שזה לכשעצמו מזעזע שחתיכת בד מעידה עלינו, כאילו אין לנו אישיות) שנגעו במקום הכי אינטימי ומיני. לצפות בדקדוק בדם ווסת שזה לגמרי מיני נשי. ואל תגידי לי שזה מגעיל אותם ואנחנו צריכות להודות להם שהם מתעסקים בזה. זה סותר לגמרי את כל האמירות שכל מיני דברים שאנחנו עושות מגרות אותם כמו לשיר ולרקוד וללבוש צבעים שונים ופתאום כל העיסוק הזה לא מגרה אותם.נו...

אני זוכרת שכשערוץ 2 עלה לראשונה לאוויר הזדעזעו שהוא עושה פרסומות לתחבושות אולוויז וגברים ונשים ביחד צופים בזה אך מסתבר שכל גבר בכל גיל זוכה לשכר מצוות לימוד תורה אם מתעסק בהלכות איזה צבע התחתונים שלנו ושנסרק את שיער ערוותנו לפני המקווה שלא יהיו קשרים וכן הלאה. נורא!

את כל ההלכות האלה אני מקיימת כי זו הלכה אבל כמי שקפאה שד וכמובן כל היחס שלי לאלוקים ולחכמים לגמרי השתנה. אני עושה הכל, אבל מתוך סלידה.

אני מרגישה שכל ההלכות של המקווה זו כזו חטטנות ושבלנית רואה אותי עירומה זו תחושה של אונס.

מה לה ולגוף שלי? ולמה עוד מישהו עלי אדמות צריך לדעת מתי מצופה ממני לקיים יחסי אישות?

ולמה מכריחים אותי לקיים יחסי אישות בזמן הזה? שוב מחליטים עבורי על הדברים הכי אינטימיים. על סף הטרדה מינית אני מרגישה. ולא, אל תחשבי שעברתי פעם התעללות כזו. ממש לא. זו ההתעללות שאני מרגישה. האם היה נראה לך שרבנים ימששו חזיה שלנו? שיחליטו באיזה צבע החזיות שלנו ?

וכמה הלכות סביב יום הטבילה. מפחדת לשים לק ברגליים כי מי יודע אם אצליח להוריד כמו שצריך לפני הטבילה.

וכמה הלכות יש בעניין הזה וכמה אין שום הלכה שגבר צריך להתכונן. כמובן שגברים טובים מתארגנים אבל אין שום הלכה . הגבר הוא מלך והאשה את הנשמה שלה צריכה להוציא ולהיות מושפלת בעירום בפני אשה אחרת אם בוחרת בכך או לא.

אני יודעת שיש נשים שלא חשות כך אבל יש נשים שכן מרגישות כך.

כמובן שהתחושה שמתלווה היא כבר פחד וסלידה מהגוף שלי. אסור להסתכל על שום דבר, שמא נראה משהו ונאסר או נכנס לשאלות שנצטרך לשתף עם רב או אפילו במקרה הטוב עם יועצת הלכה.

כמובן שמתחבר לזה כל הצרות שה' מרעיף עלינו כבני אדם. קשה לי להאמין שה' אוהב אותנו. .

ואל תספרו לי על כך שאשה היא כמו כהן גדול וכל זה... אני מרגישה מושפלת. כל עוד הגוף שלי מתנהל רגיל בלי דם אני זוכה ליחס שווה אך ברגע שיש דם אסור אפילו להעביר לי חפץ.

אני נתונה לפחד שהבנים שלי יחדרו גם הם לפרטיות שלי אם יראו שהמיטות נפרדות כי לא תמיד אנחנו מספיקים לחבר לפני שהם מתעוררים.

למה כל היחס המשפיל הזה כלפינו? הלוואי והיתה לך תשובה טובה.

תודה שקראת הכל.

ר.

תשובה

שלום וברכה

אאחז בשורה הראשונה של הדברים שלך עצמך: "דרך ההסתכלות".

בדיוק כפי שכתבת, הדבר מאוד תלוי בדרך ההסתכלות, אם כי יש גם דברים מעשיים שצריך לעשות כדי להקל על דרך ההסתכלות הראויה.

הגופניות חשובה מאוד; היחס לגוף שלנו חשוב מאוד; המיניות הבריאה היא חלק בלתי נפרד מהזוגיות.

בוודאי שאין כל כוונה להילחם נגדם. לעשות משהו שהוא מנוגד מצד עצמו.

בד בבד, ישנה חשיבות עליונה לקדושה, לטהרה, לצניעות.

ואנו מנווטים את חיינו בין העולמות השונים שאנו מבקשים להיות חלק מהם.

אפתח כמה פתחים מול דברייך, ואם תרצי להמשיך – השמחה

הניווט הזה נתקל בהרבה מאוד מקומות בהתנגשות.

בראש ובראשונה – באין ספור מצבים של התנגשויות שלנו עצמנו. בתוכנו.

אבל גם בסיטואציות כמו רופא נשים ורופאת גברים; רבנים בענייני טהרה; אחיות ואחים; מטפלים נפשיים למיניהם; ועוד ועוד.

אני לא מכיר דרך סבירה לפתור את ההתנגשויות האלה, בעיקר בשל העובדה שגם אם נשנה את כל מבנה החברה – ההתנגשויות האלה תישארנה בתוכנו.

אחת ההתנגשויות היא העיסוק ההלכתי בגוף. במרכיביו. במיניותו. בפיזיות שלו.

הדבר כאמור תלוי בדרך ההסתכלות על עבודת הבלנית (לדוגמה).

הטובות שבהן חיות בתודעה עמוקה של הזכות לחולל את הטבילה במלוא טהרתה.

אין מצב של מכריחים לקיים יחסי אישות.

בד בבד עם העיסוק הגדול בגופניות הנשית, ובמצוקה כפי שתיארת אותה ביחס לנשים, את לא צריכה לדאוג ביחס למקומן של הגבלות הקדושה והטהרה של הגברים. הם נמצאות שם, בהיקף גדול, בין בנושאים הקשורים בקדושת הברית ובאיסור הוצאת שכבת זרע לבטלה, ובין בהיקפים גדולים בתחומים של "ולא תתורו ...ואחרי עיניכם". לכן, נראה כי הנושא המגדרי כאן הוא משותף.

לאמור, ביסודו של דבר, לא ניתן להכחיש את הקושי, המצוקה, והמחיר שהלכות קדושה וטהרה מחוללות. גם לגברים. גם לנשים. ומדוע אנו קשורים בהן ? בשל העובדה שהן מיילדות בנו קדושה וטהרה, הליכה בדרכי ריבונו של עולם, התייחסות עמוקה לגוף ולמיניות מתוך מבט רוחני, ודבקות.

כל טוב ושמחה