זוגיות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 17/03/19 22:10 י באדר ב'

שאלה

כבוד הרב שלום,

אני נשואה +3. חמותי נפטרה לפני כמה חודשים בפתאומיות ולאט לאט מצבו של חמי התחיל להתדרדר, סובל מדכאונות ומדום נשימה. הגיע למצב שגר עם גיסתי- אחות של בעלי בחדר של הילדה הבוגרת שלה.

לגיסתי יש 6 ילדים, גרה באשדוד בדירת 5 חדרים.

חמי אינו מוכן לישון לבד בביתו, סובל מחרדות שיקרה לו מה שקרה לחמותי.

מתוך המצב הזה הוחלט כי ימכור את ביתו והוא וגיסתי יעברו לגור יחדיו בוילה באזור באשדוד כאשר הוא נותן לה את כל כסף הדירה.

עד 120... גיסתי אינה מעוניינת להחזיר כסף לשאר האחרים במקרה שחמי חס ושלום יילך לעולמו. טוענת שזה המצב.

לבעלי 2 אחים ו2 אחיות... שגרים באזורים שונים, הציעו לו לגור ביחידת דיור לידם אך הוא מסרב מסיבותיו שלו.

בעלי לוחץ עלי שנגור בית ליד בית (דלת ליד דלת) כי הוא מעוניין לעזור לו ולטפל בו. אני נקרעת... חמי אינו בנאדם קל, אוהב שליטה ושהכל הולך בדרכו. הוא מסובב את בעלי לרצונותיו ואינו נותן מנוח. הוא אדם נהדר, אך איני רואה איך אני מנהלת חיי משפחה כאשר הוא דלת לידי. נאמר לחמי על ידי רבנים שהוא צריך לגור בדירה לבד כדי שיוכל להתגבר על מצבו אבל הוא מסרב וטוען שאין לא אלטרנטיבה אחרת אלא לעבור לגור עם גיסתי... (למרות שהציעו לו עוד הצעות שלהן סירב..) אני יודעת שאם נציע לו לגור לידנו, הוא יסכים...

אני חוששת מהמהלך הזה כי אני מרגישה שזה מה שיגרום לסיום הנישואים שלי...כי בעלי אינו מציב לו גבולות בשל מצבו הרגיש ואני מרגישה שאני נחנקת בביתי כאשר הוא נמצא... כי הוא מזיז לי דברים, מעיר לבנות שלי, מתנהג באנוכיות...

אני ממש דואגת... בעלי ממש לוחץ שאסכים שיציע לו לגור לידנו. איני יודעת כיצד לפעול.

אודה לעצתך.

תודה

תשובה

שלום וברכה

לשאלה רגישה ועדינה זו יש שתי רמות של תשובה - האחת במישור העקרוני, והשניה למעשה.

במישור העקרוני, לעולם קודמת הברית שבין איש ואשתו לחובת כיבוד הורים. זהו עיקרון שנלמד בהקשרים שונים, וחלקו מופיע בשולחן ערוך, הקובע (לאור תשובת המהרי״ק) כי אם ילד רוצה להינשא לבחורה מסוימת וההורים לא רוצים - הוא לא חייב לציית. יש לכך עוד מקורות. לכן, במישור העקרוני, אם זה מאיים על חיי נישואיכם יש לך את הזכות המלאה למנוע את זה, בעיקר לאור העובדה שיש פתרונות נוספים, ורצונו של חמיך אינו גובר על כבודך.

במישור המעשי - זה נושא זוגי ביניכם. אתם צריכים לברר את הסוגיה ביניכם. כמובן, עדיף מאוד שאם יש לבעלך רב שהוא ואת סומכים עליו - שידבר איתו, ויציג בפניו את העמדה היסודית הזו (כמובן, בררי קודם אם אכן הרב הולך בדרך הזו בפרשנות התורה), ואז תשבו ביחד ותמצאו דרך שמחד גיסא תשמור מאוד על עצמאות הזוגיות שלכם והחירות שלכם, ומצד שני תעשה את המירב שניתן לטובת חמיך.

האם הדברים עוזרים לך ? האם את יכולה ללכת בדרך זו ?

כל טוב והרבה הרבה שלום