אבלות בחול המועד פסח

חדשות כיפה הרב אבנר בן יוסף 22/04/19 00:40 יז בניסן התשעט

שאלה

שלום,

אחותי נפטרה בצהרי הפסח, אתמול.

האם כל מנהגי האבלות נדחים בשבוע?

האם אני יכול לצום היום, יום ראשון של חול המועד?

תודה מראש על המענה.

תשובה

מן השמיים תנוחמו,

אדם הקובר את מתו ברגל, בימי חול המועד מצבו מאוד מורכב, הן מבחינה נפשית והן מבחינה הלכתית. משום שישנם דברים הנוהגים ברגל. ( דברים שבצנעה, כגון תשמיש המיטה וכדו')

וישנם דברים שלא נוהגים ברגל, משום שמחת הרגל. (דברים שבפרהסיה כגון: ישיבה על הריצפה נעילת סנדל וכדו').

הדברים הנוהגים ברגל:

קריעה- על אביו ואימו קורע ברגל כרגיל.

ועל שאר קרובים- למנהג ירושלים מברך ברוך דיין האמת, אך קורע רק לאחר הרגל, בתחילת

השבעה. וכן פוסקים הרמ"א והרב אליהו זצ"ל.

ואילו לדעת השו"ע - קורע גם על שאר קרובים, וכן פסק הרב עובדיה זצ"ל, לגרים מחוץ לירושלים.

בכל אופן לכל הדעות, לאחר הקריעה מחליף את הבגד הקרוע, וחוזר ללבשו בתחילת השבעה.

סעודת הבראה- נוהגים לעשות על קפה ועוגה, ולא בעדשים/ ביצים.

"שבעה" - לא יושבים שבעה בחול המועד, אלא מתחילים לשבת ולמנות, ממוצאי החג.

ניחום אבלים- אע"פ שלא יושבים שבעה בחול המועד, באים בחוה"מ הקרובים והחברים לנחם את האבלים, וכך ממשיכים לנחם ולחזק גם בשאר ימי השבעה.

לימוד תורה בחוה"מ, מותר.

- לשאלתך אין לצום בחול המועד.

בשורות טובות

ומועדים לשמחה