תפילה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 30/06/09 11:41 ח בתמוז התשסט

שאלה

שלום.

אני יודע שצריך לקום מוקדם בבוקר לתפילה והחופש אני משתדל יותר. אבל בכל זאת יש לי ימים בהם אני קם מאוחר.

רציתי לשאול בבקשה איך צריכה להיבנות התפילה שלי עפ"י השעה בה אני מתפלל. אם ב10? 11? 12? 1? להגיד ברכות קריאת שמע? שמונה עשרה? קריאת שמע בעצמה? פסוקי דזמרה?

אני תמיד שומע הרבה דברים על שעות זמניות, אין לי בעיה עם שעות זמניות, רק אני רוצה לדעת בבירור מה השעה הזמנית של כל אחד מהדברים ואם אפשר לאומרו אח"כ.

תודה רבה, יום טוב.

תשובה

בס"ד
שלום רב,
לך ולכל הגוברים על יצרם, קורא השולחן ערוך בפתח ספרו (שולחן ערוך אורח חיים סימן א):
יתגבר כארי לעמוד בבוקר לעבודת בוראו, שיהא הוא מעורר השחר. הגה: ועכ"פ לא יאחר זמן התפלה שהצבור מתפללין (טור).
הדברים להלן נכתבים לאריות המתגברים לקום – ורק לעיתים נדירות הם נופלים ביד יצרם ומתעכבים במיטה.

המושג "שעה זמנית" משמעו שמחלקים את שעות האור ל- 12 פרקי זמן.
יש הבדל בין שעה זמנית בקיץ (14 שעות אור) שהיא נמשכת כ- 70 דקות.
ושעה זמנית בחורף (רק 10 שעות אור) שנמשכת כ- 50 דקות.
לכן ציון השעות שיובא להלן אינו מדויק לכל החופש אלא הערכה כללית, בכל יום יש שעות שנכונות לו.
לעניין תפילות הבוקר צריך להכיר שלשה מושגים:
(1) סוף זמן קריאת שמע. בתום שלש שעות זמניות, רבע היום. בחודשי החופש, בקיץ, לפי דעות מקלות זה בשעה 09.15 וכשעה קודם ב- 08.15 לפי המחמירים. מי שלא קרא ק"ש בזמן, הפסיד מצוות קריאת שמע מן התורה. אבל חייב לקרוא במשך כל היום, כדי לקבל על עצמו עול מלכות שמים.
(2) סוף זמן תפילה - ארבע שעות זמניות, זהו שליש היום (הוא גם סוף הזמן של ברכות קריאת שמע: יוצר אור, אהבה, אמת ויציב). בחודשי החופש בקיץ זה יוצא בשעה 10.20. עד שעה זו יש לסיים תפילת עמידה.
(3) חצות היום. מי שלא התפלל בזמן, יש לו אפשרות להתפלל עד חצות היום, בזמן החופש זוהי השעה 12.40.
בדיעבד (אם לא השכים עד קרוב ל12 וחצי) אפשר להתפלל את כל התפילה (ברכות השחר, פסוקי דזמרא, ברכות קריאת שמע, קריאת שמע ושמונה עשרה) בתנאי שאתה מגיע לתפילת עמידה בשעה 12.40.

לסיכום: לכתחילה לפי הדעה המחמירה, ראוי להתעורר עד שעה 8.15 לקרוא קריאת שמע בזמנה. לפי הדעה המקלה, להתעורר עד שעה 09.15 לקרוא קריאת שמע כמצווה.
אם לא קם עד אז ישתדל לפחות לקום כדי להתפלל את תפילת עמידה בזמנה עד 10.20
מי שמאריך לישון עד 12, יכול עדיין להתפלל את כל התפילה אם מספיק להתפלל עד השעה 12.40. אם לא התפלל עד אז עדיין צריך להשלים ברכות ההשכמה ולקרוא שמע ויתפלל במנחה תפילה נוספת, השלמה לתפילת שחרית שהחמיץ.