שאל את הרב

היחס בין השגחה פרטית לסטטיסטיקה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 11/12/08 00:06 יד בכסלו התשסט

שאלה

שלום רב,

להלן הרקע לנושא והשאלות בעקבותיו:

שאלת ההשגחה הפרטית הטרידה את מחשבת היהדות במשך אלפי שנים. קיימות תשובות רבות ביחס לכל הענינים שבהם נראה כאילו אין השגחה פרטית (שאלת "צדיק ורע לו").

עם זאת, נראה לי כי מדע הסטטיסטיקה מחמיר מאוד את הקושיה, ואסביר את דברי.

נניח שניקח קבוצת חולים בסרטן שתכלול 1,000 חולים. ביחס ל- 500 מתוכם נציב קבוצת תלמידי ישיבה שיתפללו עבורם בכותל המערבי, וביחס ל- 500 הנותרים – נבקש התחייבות כי לא יתפללו לה'.

האם יהיה שוני בין שיעור המבריאים מבין הקבוצות השונות?

באופן דומה, באמצעות השיטות הסטטיסטיות ניתן לבדוק האם קבוצת החילוניים וקבוצת הדתיים במדינת ישראל נוטים לחלות באופן שונה וכדו'

במילים אחרות, תורת ההשגחה הפרטית שנתקלה בעבר בבעיה של "צדיק ורע לו" בודד, ויכלה להשיב כי אנו לא יודעים לשפוט את הבן אדם הבודד (הצדיק) ולא יודעים מה באמת בליבו ואף לא יודעים את כל החשבונות האלוקיים ביחס לבן האדם הספציפי, נתקלת כעת בבעיה כאשר הנתונים הסטטיסטיים יוכיחו (כך אני מניח) שאין השפעה סטטיסטית מובהקת לתפילה ולקיום מצוות על הצלחתו של הציבור. דהיינו, גם ציבור (ולא רק יחידים) כמכלול לא נהנה מיתרון כלשהו מקיום התורה והמצוות.

בקיצור – השאלה שלי - כיצד מיישבים בין תורת ההשגחה הפרטית לבין מחקרים סטטיסטיים שבוחנים את השפעתם של קיום תורה ומצוות על ציבורים גדולים?

ידוע לי שבארה"ב נעשו מחקרים על ידי אנשים אתאיסטיים שבחנו באמצעות מחקרים אלו את צדקת תורת הנצרות. לא ידוע לי אם נעשו כאלו מחקרים בארץ, אבל אני יכול להניח שתוצאתם היתה דומה.

אשמח מאוד אם תוכל להשיב לי או להפנות אותי, לכל הפחות, לספרות בעניין.

בברכה ובתודה רבה,

משה

תשובה

שלום וברכה

הנושא הסטטיסטי לא נבדק. אני מניח כי אם הוא ייבדק העובדות תהיינה פחות או יותר כפי שאתה כותב.
אין לנו כלים של ממש לעמוד על תועלתה של התפילה ומגמתה. אין לנו כלים של ממש להבין מה למעשה קורה. אפשר שהתפילה מעבירה את האדם המתפלל מסטטיסטיקה זו לאחרת – אמנם מספרית לא השתנה דבר, אולם הוא עצמו בקבוצת הניצלים ולא בקבוצת הנופלים* אפשר שהתפילה בכלל עוסקת ברובד אחר – היא לא פותרת את הבעיה, אלא מקרבת אותו לריבונו של עולם בדביקות גדולה, וכדו'.
השאלה שאתה שואל היא שאלה גדולה ומשמעותית, וכאמור – אני מעריך שאפשר שתהיינה לה שני כיווני חשיבה: כיוון חשיבה אחת שיערער על העובדות, ויטען כי מבחינה עובדתית יש השפעה לתפילה (בין אישית, ובין בשינוי הסטטיסטיקה הכללית), וכיוון שני שמקבל את העובדה שאין כל השפעה סטטיסטית, אולם את משמעות התפילה והמצוות יש לכוון למקום אחר.

כל טוב

כתבות נוספות