להתפלל בנוסח אחר

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 02/04/19 20:42 כו באדר ב'

שאלה

בס"ד

שלום וברכה כבוד הרב,

אני מתפלל את התפילה כנוסח הספרדים ועדות המזרח. לפעמים, אנו נוסעים לבית סבי וסבתי, ואנו מתפללים בבית-כנסת כנוסח האשכנזים השוכן קרוב לביתם. כיצד עליי לנהוג: האם עליי להתפלל כרגיל כנוסח הספרדים ועדות המזרח, או שמא עליי להתפלל כנוסח האשכנזים?

ומה אם זה גורם לי צער שאני לא מתפלל כפסיקות רבותיי?

תודה הרב שוקרון וחודש אדר שמח!

תשובה

לשואל שלום,

אני מזדהה עם רצונך לשמר את הנוסח אותו קיבלת במסורת, ומבין את האתגר הניצב כשאתה נמצא בבית כנסת אחר.

אקדים ואומר כי אחד מגדולי הפוסקים, "מגן אברהם", כתב בשם האר"י שלכל נוסח יש נתיב מיוחד לשמיים, ולכן חשוב שכל אחד ישמור על מסורת אבותיו.

מצד שני, אנחנו לא רוצים לפגום באחדות של מקום התפילה, הרי אם כל אחד יתפלל אחרת יורגש פירוד במקום שכל כולו אחדות וכינוס (בית *כנסת*).

ההלכה במקרה שלך היא שלמרות שבית הכנסת הוא אשכנזי, בתפילת כל אדם לעצמו הוא מתפלל כנוסח אבותיו. בחלקי התפילה שכל אחד קורא לעצמו בלחש - עליך להתפלל בנוסח אבותיך, עדות המזרח.

אם אתה ניגש להיות שליח ציבור, יש להתפלל כמנהג המקום (לפי החזן או אשכנז קבוע), משום שאתה מייצג אותם. וכן קדיש וקדושה נאמרים בנוסח הציבור.

(מקור: שו"ת אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן לג)

ברכה והצלחה בכל אשר תפנה.