על אביב, פריחה ואלרגיות עונתיות

מה המשותף לנזלת, דלקות עיניים שלשולים וכאבי בטן ? יתכן שאתם אלרגיים לפריחה... האביב הביא איתו את תופעות האלרגיה האופייניות לתקופה... רק שאין להן שום קשר למוצרי החלב

חדשות כיפה מועצת החלב 06/05/12 10:02 יד באייר התשעב

על אביב, פריחה ואלרגיות עונתיות
Muffet-cc-by, צילום: Muffet-cc-by

עונת האביב מביאה עימה את פריחת הפרחים והעצים ובעקבותיה עפים באוויר אלרגנים, שגורמים לאי נוחות לחלק מהאוכלוסייה. ההכנות לפסח, שעברו עלינו לא מכבר, ניקוי האבק מהבתים והשימוש המוגבר בחומרי ניקוי, גורמים אף הם לתגובות אלרגיות שונות. חשוב להבין, כי בניגוד למיתוסים שונים הרווחים בציבור, כל זה אינו קשור למוצרי החלב.

אלרגיה לחלב ואי סבילות ללקטוז והשוני בניהם

אלרגיה לחלבון חלב ואי סבילות ללקטוז הן שתי תגובות קליניות שונות מהותית זו מזו. לכל אחת מהן יש סיבות, שכיחות ומאפיינים שונים. אבחנה ביניהן הכרחית לצורך טיפול תזונתי מתאים והורדת שיעורי ההימנעות המיותרת ממוצרי חלב.

אלרגיה לחלב היא תגובה אימונולוגית (חיסונית) לאחד או יותר מחלבוני החלב. היא מופיעה אצל 6%-2% מהילדים בשנות הינקות והילדות המוקדמות ואצל רובם היא חולפת עד גיל חמש. השכיחות במבוגרים היא 0.1-0.5% בלבד. שיעור התינוקות ה"מאובחנים" כסובלים מאלרגיה לחלב גבוה (עד פי 10!!) מהשיעור האמיתי. כתוצאה מכך תינוקות רבים נמנעים שלא לצורך ממוצרי חלב. הטיפול בתינוקות ובילדים שסובלים מאלרגיה לחלב כולל הימנעות ממוצרי חלב ויעוץ של דיאטנית קלינית לאיתור ומניעת חסרים תזונתיים.

אי-סבילות ללקטוז היא חוסר היכולת לעכל כמויות גדולות של לקטוז, כתוצאה ממחסור באנזים לקטאז, המפרק את סוכר החלב (הלקטוז). כאשר הלקטוז אינו מתפרק הוא מגיע למעי הגס ועלול לגרום בו לתסמינים כמו התנפחות הבטן, גזים, כאבי בטן, בחילה ושלשול. תסמינים אלה נוצרים במערכת העיכול בלבד ולא מערבים תגובה חיסונית.

ההמלצות לסובלים מאי סבילות ללקטוז

מידת המחסור באנזים הלקטאז שונה מאדם לאדם, ולכן יש להתאים לכל אחד באופן אישי את סוג מוצרי החלב והכמות מהם הוא יכול לאכול.

מחקרים מראים כי מרבית האנשים שסובלים מתופעה זו מסוגלים לצרוך כמות לקטוז יומית השווה לזו שבשתי כוסות חלב, בשני תנאים: הראשון הוא שצריכת החלב או מוצרי החלב תעשה יחד עם ארוחה, והשני הוא שכמות הלקטוז המירבית שנאכלת בבת אחת שווה לזו שבכוס חלב.

אכילת תערובת של מזונות גורמת לשחרור איטי של הלקטוז, המקל על עיכולו במערכת העיכול. לכן מומלץ לאכול את מוצרי החלב יחד עם מזונות נוספים בארוחה. כדאי להתחיל בכמות קטנה (למשל חצי כוס חלב) ואם אין תופעות לוואי לנסות ולהגדיל את הכמות.

מוצרי חלב שונים מכילים כמויות משתנות של לקטוז. כך למשל, יוגורט מכיל פחות לקטוז בגלל החיידקים שנמצאים בו ומפרקים את הלקטוז. גם חלב דל לקטוז, קוטג' וגבינות קשות מכילים פחות לקטוז ממוצרי חלב אחרים.

אפשרות נוספת היא להיעזר בתוספת לקטאז (בנוזל או בטבליות) לפני אכילת מוצרי חלב.