תשובה והתקדמות

תשובה מצטיירת בעינינו כתהליך מייגע ומפחיד. בעיון זה ננסה לצייר את תהליך התשובה כתהליך משמח, המציין התקדמות של האדם ולא חזרה אל מה שהיה לפני החטא.

חדשות כיפה שאולי ברט 27/08/07 00:00 יג באלול התשסז

מועקת אלול

שוב חודש אלול, ושוב צריך לחזור בתשובה...הרבה פעמים מרגישים מועקה כאשר מגיעים לימים הנוראים. תהליך החזרה בתשובה מצטייר בעינינו כתהליך קשה, בדרך כלל מבאס, שבו מסתכלים אחורה על השנה שהייתה, ומנסים לבדוק במה היינו לא בסדר ומה צריך לשפר. נדמה לי, שהמועקה הבאה לקראת ימים נוראים נגרמת בדיוק בגלל הנקודה הזו, שהרי מי מאתנו אוהב לבקר את עצמו ולבדוק מה הוא לא עשה טוב?! אולם, למרות שאין ספק שאכן חלק גדול מתהליך התשובה, ואולי החלק המשמעותי ביותר, קשור בביקורת עצמית ובבדיקה קפדנית של המעשים שעשינו במהלך השנה, יש לבדוק האם אכן בכך מסתכמת התשובה? האם באמת תהליך התשובה צריך להיות תהליך מבאס ומעצבן?


התקדמות ולא חזרה

לפני כמה שנים הלכתי באחד מימי אלול בשכונה, ופתאום ראיתי את אחד מהחברים שלי רץ. הדבר היה מפתיע במיוחד משום שאותו חבר לא היה בדיוק הספורטאי בשכבה; להפך, בדרך כלל הוא היה התלמיד השקדן שישב כל היום ולמד בבית המדרש. שאלתי אותו מה פתאום הוא התחיל לעשות כושר, והוא ענה לי: מה זאת אומרת - אני חוזר בתשובה!. בהתחלה חשבתי שהוא צוחק, אולם לאחר שחשבתי על כך, הבנתי שבעצם יש הרבה עומק במה שאותו חבר אמר.


מה משמעותה של חזרה בתשובה? במובן הפשוט ביותר הכוונה היא להיות יותר טובים ממה שהיינו בשנה החולפת. חזרה בתשובה, בניגוד למה שמשתמע מפשט המילים, איננה חזרה למקום מסוים, אלא היא תהליך של התקדמות למקומות טובים יותר. בחודש אלול אנו לא מנסים לחזור למקום שבו היינו לפני שחטאנו, אלא אנו מנסים להתקדם קדימה ככל שאנו יכולים, בשביל להגיע לימים הנוראים בנקודת פתיחה שממנה נוכל לבקש מהקב"ה סליחה וכפרה, ובעז"ה הוא יענה לבקשותינו. משל למה הדבר דומה: תלמיד בבית הספר שהיה תלמיד בינוני במשך כל השנה, אולם לקראת סוף השנה הוא התדרדר באופן חריג בלימודיו, בגלל שהפסיק להשקיע ולהקשיב עוד פחות מתחילת השנה. המורה קוראת לאותו תלמיד באחד הימים ואומרת לו שהיא לא מרוצה מההתקדמות שלו, והיא מקווה שישתפר. אם אותו תלמיד הוא עצלן הוא רק ינסה להוריד ממנו את המורה, ויחזור ליכולת הבינונית שהפגין כל השנה כולה. לעומת זאת, אם אותו תלמיד הוא תלמיד טוב, בעל שאיפות להצליח, ההערה של המורה תגרום לו להבין שהוא אכן צריך להשתפר, ולכן הוא ישקיע את מירב המאמצים בשביל להתקדם מהיכולת הנמוכה שאליה הגיע. התלמיד הטוב לא ינסה לחזור ליכולת שהייתה לו בתחילת השנה, אלא הוא ינסה להשתפר ולהתקדם מהמקום הנמוך שאליו הוא ירד, ואם אכן הוא יעשה זאת כמו שצריך, הוא יצליח לא רק לחזור ליכולת שהפגין קודם לכן, אלא להתקדם למקומות שבהם לא היה אף פעם. ההערה של המורה תגרום לתלמיד טוב להשקיע ולהתאמץ, ולהתעלות אפילו על היכולת הבינונית שהפגין בתחילת השנה.


באותה מידה, תהליך התשובה אינו ניסיון להוריד את הקב"ה מהגב שלנו, ולנסות לחזור בתשובה על החטאים המסוימים שעשינו כדי להיות אנשים רגילים כמו שהיינו קודם לכן; ימי אלול הם ההערה של המורה שטמונים בנו יכולות גבוהות יותר ממה שאנו מפגינים, ואם אנו נצליח לשמוע את ההערה ולהבין שאנו יכולים להיות טובים יותר, אנו נעשה את מירב המאמצים להתקדם ככל שאנו יכולים, בלא קשר למצב שבו היינו לפני שנה. אם נעשה זאת כמו שצריך לא רק נחזור למצב שבו היינו פעם, אלא חודש אלול יהווה מקפצה להתקדמות למקומות שבהם מעולם לא היינו.


תשובה רב-תחומית

לכן, אם תהליך התשובה אינו חזרה בתשובה אלא התקדמות בתשובה, ברור שאנו ננסה להתקדם בכל תחום ותחום שבו אנו יכולים להיות יותר טובים. האם התחום היחידי שבו אנו יכולים להשתפר הוא בתחום החטאים - בין אדם למקום? ברור שזהו תחום מרכזי מאד שיש בו הרבה מה לשפר, אולם לכל אחד מאתנו יש עוד הרבה תחומים שאנו יכולים להתקדם בהם בשביל להיות יותר טובים: היחס שלנו לחבר, התחום הלימודי, שיפור כוח הרצון, ועוד. למרות שלא כל הכוחות הללו הם תורניים, בגלל שחזרה בתשובה היא בעצם ניסיון להתקדם ולהיות יותר טובים, אנו מנסים להתקדם בכל התחומים שאנו חסרים בהם, ולא רק להתחרט על החטאים התורניים שעשינו ולא לעשות אותם יותר. אנו מנסים להתקדם, ולא רק להמנע ממה שעשינו לא כראוי. ממילא, ברור שגם שיפור בריאות הגוף הוא תחום שאותו רובנו צריכים לשפר. גם הגוף הוא חלק מכל אחד מאתנו, ואם אנו באמת רוצים להתקדם ולעשות תשובה, גם זה צריך להיות אחד התחומים שבהם צריך להתמקד.


במובן מסוים, גם הדברים שאותם אנו עושים בשעות הפנאי הם חלק מהדברים שמעצבים את האישיות שלנו, ולכן בחודש אלול יש לנסות להשתפר גם בהם. לכן, אפילו ניסיון להיות שחקני כדורסל טובים יותר, ולא לוותר לעצמנו כשיורדים להגנה, יכול להיות מעשה של חזרה בתשובה. לפי גישה מהפכנית זו נדמה לי שחודש אלול הופך להיות חודש הרבה יותר מהנה: זה לא רק חודש שבו אנו עושים חשבון של כל החטאים שעשינו במהלך השנה, ושופטים את הדברים הרעים שעשינו, אלא זה חודש שבו אנו מנסים להתקדם בכל התחומים: לאכול יותר בריא ונכון, לעשות ספורט ולשפר את הכושר הגופני שלנו, להשקיע יותר בלימודים ולנסות להיות תלמידים טובים יותר, להתייחס יותר טוב לחברים שלנו, וכמובן, לנסות לעשות כמה שפחות חטאים ולא לחזור על טעויות העבר.


לפי השקפה כזו אין חודש יותר מתאים להתחיל לרוץ בו כמו חודש אלול, משום שבדרך זו נוכל לעמוד בפני הקב"ה בימים הנוראים ולומר לו שאנו ניסינו להתקדם במהלך השנה בכל התחומים, ואפילו בתחום שיפור הגוף. למרות שבמבט ראשון עצה זו נראית מוזרה, נדמה לי שכדאי לנסות השנה לעשות תשובה באופן מלא, בכל התחומים, ובפעם הבאה כשישאלו אתכם החברים מה פתאום התחלתם לרוץ ולעשות כושר, תוכלו לומר להם: מה זאת אומרת? אנחנו חוזרים בתשובה!.