הרפורמה המשפטית הנשיא הציג 5 עקרונות: "אבקש להופיע בפני הוועדה באופן תקדימי"

יום לפני ההצבעה הראשונה - הנשיא יצחק הרצוג לא מתייאש וממשיך לנסות ולהגיע לפשרה ברפורמה שמקדם שר המשפטים לוין. הנשיא הציג חמישה עקרונות, ופנה ליו"ר ועדת החוקה: "שקול את העקרונות שהצעתי כאן היום כבסיס להמשך דיונים"

חדשות כיפה חדשות כיפה 12/02/23 20:01 כא בשבט התשפג

הנשיא הציג 5 עקרונות: "אבקש להופיע בפני הוועדה באופן תקדימי"
הנשיא הרצוג, הערב | , צילום: חיים צח, לע"מ

נשיא המדינה יצחק הרצוג ממשיך בניסיונותיו להגיעה לפשרה ברפורמה במערכת המשפט, אותה מקדמת ממשלת הימין בראשות בנימין נתניהו. הצהרתו של הרצוג הערב (א') מגיעה יום לפני תחילת החקיקה של הרפורמות במליאת הכנסת. 

"אם רק צד אחד ינצח, ולא משנה איזה צד - כולנו נפסיד, מדינת ישראל תפסיד"

בפתח דבריו אמר הנשיא: "בשבועות האחרונים פעלתי בכל כוחי כדי להביא להסכמות רחבות. שני הצדדים צריכים להבין שאם רק צד אחד ינצח, ולא משנה איזה צד - כולנו נפסיד, מדינת ישראל תפסיד".

הנשיא המשיך ואמר כי הוא רואה ושומע את ההפגנות בכל רחבי הארץ, "קהל עצום של פטריוטים – שמממשים את זכות המחאה, זכות יסוד בדמוקרטיה - ומחויבים באופן מוחלט לגורל העם והמדינה. כולנו מרגישים, שאנחנו נמצאים רגע לפני התנגשות - ואפילו התנגשות אלימה. אני מבקש, אני מתחנן, אחיי ואחיותיי הישראלים - אלימות מכל סוג, ועל אחת כמה וכמה אלימות נגד משרתי ציבור ונבחריו - היא קו אדום שאל לנו לחצות בשום פנים ואופן. בבחירה בין התפרקות לשותפות – אנחנו בוחרים בשותפות".

"לשקול את העקרונות שהצעתי כאן היום כבסיס להמשך דיונים בוועדה"

בהמשך אמר כי "הרפורמה המוצעת לא צצה יש מאין". לדבריו הרפורמה היא "תוצר של מחנה שמרגיש שהתפתח חוסר איזון בין הרשויות, וכי נחצו בעניין זה גבולות לאורך השנים. ולא פחות מכך – היא תוצר של כאב ותסכול עמוק, שהגיעו לשיא בהתנתקות מגוש קטיף וצפון השומרון. הכאב הזה של האחים והאחיות שלנו הוא אמיתי, לדחות אותו ולהתעלם ממנו זו טעות גדולה". מהצד השני אמר: "אני מבקש להדגיש: האחריות להקשיב, לחוש את הכאבים – של כלל חלקי העם, ובוודאי כשהם באים לידי ביטוי בחרדות ובחששות עמוקים – מוטלת בראש ובראשונה על מי שאוחזים במוסדות השלטון בעת הזאת".

הנשיא הציג במהלך דבריו חמישה עקרונות ופנה ליושב ראש ועדת חוקה, חוק ומשפט שמחה רוטמן ולקואליציה, "בבקשה שלא להביא את החוק לקריאה ראשונה - ברקע של התנצחות, קיטוב, קונפליקט ומחלוקת שאינה לשם שמיים; ולשקול את העקרונות שהצעתי כאן היום כבסיס להמשך דיונים בוועדה - קואליציה ואופוזיציה כאחד, עוד לפני קריאה ראשונה". עוד הוא הוסיף: "אם יידרש, אפשר שאף אבקש להופיע בפני הוועדה באופן תקדימי וחריג, כדי להציג לעומקם את העקרונות המוצעים".

עקרונות הנשיא הרצוג:

  1. חוק יסוד החקיקה - יסדיר חוקים רגילים וחוקי יסוד ואת היחסים בין הרשויות.
  2. העומס במערכת המשפט - ממשלת ישראל בתיאום עם נשיאת העליון צריכה לייצר רפורמה שתטפל בנושא הזה.
  3. אמון במערכת המשפט - הממשלה תאשר תכנית שתסייע למערכת המשפט להתגבר על עינויי הדין.
  4. לשנות את הרכב הוועדה לבחירת שופטים - יאפשר איזון בין הרשויות השונות בחי רוב לאף אחד מהצדדים.
  5. הגבלת עילת הסבירות - להמשיך את המצב הקיים ולפיו רק חוסר סבירות קיצוני יחשב לחוסר סבירות.